Paste cu sos de brânză, somon și creveți

Am mai spus-o și cu alte ocazii (aproape de fiecare dată când am vorbit despre paste): atunci când trebuie să bucătăriți și sunteți în criză fie de timp, fie de idei, apelați la paste.

_302

Într-o jumătate de oră, uneori chiar mai puțin, puteți pregăti o masă decentă pentru 1 – 6 persoane. Dacă gătiți pentru mai mult de șase persoane același fel de mâncare în același timp, cel mai probabil sunteți angajat(ă) la vreo cantină.

Italienii, care își arogă atribuie inventarea pastelor, recomandă ca o porție de paste să conțină cam 120 g paste negătite. Asta pentru că la ei pastele reprezintă baza, peste ele venind cu câte puțin sos de roșii, puțin parmezan, puțin aglio, olio e peperoncino, puțin pesto, puțin sos ragu, puțin… Și “câte puțin” ăsta înseamnă chiar puțin, nu “din toate câte puțin”.

Pentru mine, probabil și pentru voi, pastele reprezintă doar pretextul, textul fiind sosurile, mult mai bogate și mai “ingredientate”. Așa că dacă gătiți pastele în această manieră, ajung și 60 – 80 g de paste pentru o porție. La care compensați diferența până la 120 cu somon, cu creveți, cu brânză cu mucegai albastru, cu smântână…

_303

_301

_303A

Dar să trecem la fapte.

Ce vă trebuie?

 • 250 g paste lungi – spaghetti integrale, să zicem
 • 2 – 2,5 L de apă în care ați dizolvat 1 linguriță de sare – asta este pentru fierberea pastelor
 • 1 lingură de ulei (Preferabil de măsline, însă puteți folosi și alt ulei vegetal, cum ar fi cel din sâmburi de struguri sau de floarea-soarelui. Nu recomand utilizarea uleiurilor minerale sau a celor siliconice!)
 • 20 – 30 g unt adevărat (adică având peste 80% grăsime)
 • 1 cățel de usturoi (mare)
 • 125 – 150 g filé de somon preferabil fără piele (poate fi proaspăt, congelat sau proaspăt decongelat)
 • 100 g creveți prefierți, din aceia mai mărunți – de obicei îi găsiți congelați, iar uneori, în hypermarket sunt “proaspeți” și stau pe pat de gheață (între noi fie vorba, n-au cum să fie “proaspeți”, că nu i-au prefiert cu 10 minute înainte în spatele vitrinei cu pește – fructe de mare)
 • 100 – 125 g brânză cu mucegai albastru (se admite și cea cu mucegai verde, cu condiția ca mucegaiul să aibă sânge albastru)
 • 250 – 300 g smântână de gătit, nefermentată, cu minim 30% grăsime (pe unele etichete îi mai zice și “frișcă neîndulcită”)
 • ½ legătură de pătrunjel verde
 • 1 linguriță de boabe roșii de piper
 • 30 – 50 g parmezan ras
 • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Dacă folosiți somon sau creveți în stare congelată, puneți-i la dezghețat în frigider, peste noapte. Înainte de gătire spălați somonul și creveții cu apă rece. Creveții lăsați-i la scurs, iar somonul tamponați-l cu șervete absorbante.

Puneți la fiert apa pentru paste, iar în momentul în care începe să fiarbă adăugați pastele. Lăsați-le să fiarbă cu un minut mai puțin decât indică producătorul. O să se termine de gătit (până la faza de al dente) în tigaia în care le răsturnați peste sosul pe care o să-l pregătiți așa cum vă povestesc mai jos.

_305

Scurgeți pastele, fără a le clăti și mișcați-vă cu o viteză astfel încât pastele să fie fierte când ați terminat sosul, nici mai devreme, nici mai târziu.

_313

În timp ce se gătesc pastele, luați o tigaie antiaderentă, de preferință cu margini mai înalte, în care puneți la încins (foc mediu) uleiul și untul. Untul îl puneți pentru gust și aromă. Uleiul îl puneți ca să nu împroșcați toată bucătăria cu unt topit, care este mai recalcitrant de felul lui și nu stă chiar unde-l puneți fără să protesteze.

În grăsimea încinsă aruncați cățelul de usturoi. Necurățat, doar zdrobit ușor. Lăsați-l în tigaie doar 1 minut, cât să-și lase aromele, după care extrageți-l și aruncați-l. Și-a făcut datoria.

_306

Aruncați în tigaie somonul în prealabil tăiat sub formă de bastonașe de 5 – 7 mm grosime și 3 – 4 cm lungime. Nu este nevoie să folosiți un șubler sau o riglă gradată pentru a face măsurătorile. Este suficientă o ruletă cu laser, sau aplicația de pe iPhone.

_304

Rumeniți bucățile de somon cam 2 minute, învârtindu-le pe toate părțile, apoi aruncați în tigaie creveții bine scurși.

_307

_308

Mai țineți tigaia vreo 2 minute pe foc, cu o mână amestecând conținutul și cu cealaltă feliind brânza (că am uitat să vă spun s-o tăiați de la început în cuburi).

Asezonați tigaia (mai precis conținutul acesteia) cu piper (sarea o puneți mai încolo, că sigur nu știți câtă sare aveți în brânză), apoi adăugați cuburile de fromage (așa i se zice la brânză în Franța și prin unele părți ale Belgiei, Elveției și Africii, ba chiar și prin Polinezia zisă și “Franceză”).

_309

_310

Cam în 2 – 2 ½ minute, la foc potrivit, brânza ar cam trebui să se topească și să se împrăștie printre componentele faunei marine. E momentul să înecați totul cu smântână și apoi să verificați dacă mai este nevoie de sare sau piper.

_311

_312

Lăsați să clocotească totul la foc mic timp de 3 – 4 minute, după care răsturnați peste conținutul tigăii pastele scurse (și fierte, evident). Amestecați, iar dacă vi se pare că sosul este prea puțin, fiind înghițit de paste, aveți două opțiuni:

 1. adăugați ¼ – ½ cană (50 – 100 mL) de apă în care ați fiert pastele
 2. dacă ați aruncat toată apa de la paste, mai adăugați smântână

_314

Acum puteți adăuga pătrunjelul tocat. Luați tigaia de pe foc, acoperiți-o cu un capac și lăsați-o vreo două minute să se odihnească.

_315

Serviți cu parmezan ras, eventual decorați cu boabe de piper roșu și frunze de pătrunjel. Nu-i obligatoriu, dar dă bine în poze.

_316

Merge alături un Chardonnay sec, ba chiar și un Chablis, sec și el.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Paste cu sos de brânză, somon și creveți

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.