Paste cu fructe de mare, ciuperci și sos de roșii

Se dau niște paste proaspete aproape de termenul de expirare și niște scoici “decojite” care stau de câteva luni bune în congelator. Se cere a se valorifica rapid cele două ingrediente, pentru a nu ajunge la coșul de gunoi, când în Africa mor copiii de foame.

101
102

Soluția o aflați în textul de mai jos. Sper să vă placă.

Ce vă trebuie?

 • 250 g tagliatelle cu cerneală de sepie;
 • 200 g carne de scoici (produs congelat);
 • 150 g ciuperci Shimeji albe;
 • 1 cutie (400 g) roșii decojite (cuburi);
 • 25 g unt (cu 80% grăsime);
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • 1 linguriță rasă de busuioc uscat (sau 3 – 4 frunze de busuioc proaspăt);
 • ½ linguriță praf de curry;
 • 30 – 40 g brânză tare – am folosit brânză Praid de la Hochland, dar puteți s-o înlocuiți cu parmezan, Grana Padano sau Pecorino Romano;
 • Sare marină, piper negru – după gust;
 • Pătrunjel sau busuioc – câteva fire pentru decor.

103
104

Cum procedați?

Fierbeți pastele în 2,5 L apă în care ați dizolvat 1 linguriță de sare. Țineți-le la fiert cu un minut mai puțin decât timpul de fierbere indicat pe ambalaj. Ele se vor “finisa” după ce le răsturnați în tigaia cu restul ingredientelor. Puneți-le la scurs, fără a le clăti. Păstrați puțină apă în care au fiert pastele, în caz că este necesară diluarea sosului, pe care îl veți pregăti așa cum scrie mai jos. Citiți deci, în continuare.

105
106

Lăsați carnea de scoici să se decongeleze lent, peste noapte în figider, în ambalajul original. Scurgeți, apoi clătiți cu apă curată și scurgeți din nou.

107

Scoateți mănunchiul de ciuperci Shimeji din ambalaj și individualizați-le, tăind cu un cuțit ascuțit baza mănunchiului. Nu este necesară spălarea lor (doar dacă le-ați scăpat pe jos după ce le-ați extras din ambalaj).

Într-o tigaie încăpătoare (sau într-un wok) încingeți la foc mediu spre mare uleiul de măsline și untul.

108

Căliți ciupercile în grăsimea încinsă cam 2 – 3 minute, apoi adăugați carnea de scoici și continuați călirea (amestecând sau scuturând tigaia), încă alte 2 – 3 minute.

109
110

Asezonați cu sare și piper, apoi adăugați conținutul conservei de roșii. Reduceți focul la mediu spre mic, iar când amestecul începe să clocotească, adăugați busuiocul și praful de curry.

111
112

Lăsați să fiarbă încetișor vreo 5 – 6 minute, apoi răsturnați în tigaie pastele bine scurse și amestecați energic.
113
114

Dacă sosul vi se pare prea consistent, adăugați puțină apă în care au fiert pastele.

Luați tigaia de pe foc, acoperiți-o cu un capac și lăsați conținutul să se odihnească 3 – 4 minute înainte de servire. În răstimp ingredientele își vor transfera reciproc miresmele.

115

În momentul servirii puteți adăuga peste paste brânză tare rasă și câteva frunze verzi, pentru decor: busuioc – de preferat, dar dacă n-aveți, merge și pătrunjel. Aș zice că s-ar potrivi și un pahar de vin alb, rece și sec: ori un Chardonnay, ori un Riesling Italian.

116
117

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.