Paste cu carne de midii în sos de smântână

Când vine vorba de mâncăruri italienești, gândul ne zboară instant la pasta și pizza (nu neapărat în această ordine). Pentru români, pizza italienilor fie e prea subțire la blat, fie e prea sărăcăcioasă la ingrediente (topping pentru cei născuți mai încoace). Cam la fel se întâmplă și cu pastele. Chiar dacă avem o sumedenie de „ristorante” aici în Bacău, n-am prea văzut români care să comande paste AOP (Aglio, Olio, Pepperoncino): niște paste lungi (cel mai adesea spaghetti, uneori tagliatelle) peste care se picură niște ulei de măsline în care s-a infuzat usturoi și ardei iute, totul decorat cu pătrunjel verde.

1280px-Aglio_e_olio

Am făcut și eu odată niște paste care au început ca AOP și s-au finalizat ca paste cu de toate: ciuperci champignon, friptură de curcan reciclată, smântână, roșii cuburi (dacă sunteți curioși, găsiți rețeta aici).
De data asta am găsit niște paste frumoase și viu colorate, gnocchetti.

_101

După nume par a fi niște gnocchi mai mici. În realitate sunt ca în bancul de la Radio Erevan: nu conțin cartofi, ci numai griș din grâu dur, au forma unor cochilii de scoică, nu sunt „albe” ci colorate în mov (cu extract de morcov negru), verde (cu extract de spanac), portocaliu (cu pudră de roșii), galben (cu curcuma) și natur (adicătelea colorate cu nimic):

_102

Am zis că dacă tot arată ca niște scoici, aș putea să le asortez cu niște fructe de mare. Am constatat că amestecul de fructe de mare pe care îl credeam în congelator s-a dus aici, așa că am avut de ales între calamari întregi, vongole în cochilie și carne de midii. Evident, am ales varianta cea mai simplă și mai rapidă: midiile „dezosate”. De aici încolo, joacă de copii: 2 – 3 porții gătibile în 15 – 20 de minute.

Ce vă trebuie?

_115
_104

  • 180 – 200 g paste
  • 1,8 – 2 L apă (în care veți fierbe pastele)
  • 1 linguriță rasă de sare (pe care o să o adăugați în apa pentru fiert pastele)
  • 300 g carne de midii (pachet congelat)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 20 – 30 g unt cu min. 80% grăsime
  • 300 – 350 mL smântână nefermentată, cu min. 30% grăsime
  • 20 – 30 g Grana Padano dat prin răzătoare
  • 3 – 4 frunze de busuioc verde
  • Sare marină și piper negru (sau mixt) proaspăt râșnit – după gust

Cum procedați?

Puneți la fiert apa pentru paste, în care nu uitați să dizolvați o linguriță de sare. Când apa începe dea în clocot, adăugați pastele. Cum acestea sunt reci, apa se oprește din fiert. Așteptați să înceapă din nou să fiarbă și, din acest moment, cronometrați cât timp fierbeți pastele. Producătorul acestora scrie întotdeauna pe ambalaj câte minute trebuie fierte, așa că este recomandat să citiți eticheta înainte de a arunca ambalajul. Recuperarea lui din coșul de gunoi nu este întotdeauna o operațiune generatoare de satisfacții. Pe pastele mele scria „Timp de fierbere: 6 – 8 minute”. După 8 minute le-am gustat, dar încă se simțea aluatul crud, așa că le-am mai lăsat preț de 2 – 3 minute, până s-au făcut undeva puțin peste „al dente”. Dacă le vreți chiar „al dente”, scurgeți-le de apa în care au fiert după 8 minute; vă spun mai încolo motivul.

_106

Cât timp fierbe apa pastelor, ocupați-vă de midii. Rețineți, nu trebuie să le decongelați în prealabil, dar nu uitați să le scoateți din folie înainte de a le găti.

_103

Luați o tigaie încăpătoare cu margini înalte (un wok se pretează foarte bine la această operațiune) în care puneți la încins uleiul și untul. Puteți folosi și numai ulei sau numai unt. Amestecarea untului cu ulei mai domesticește puțin untul, care n-o să mai sfârâie atât de tare și nu o să mai sară stropi încinși peste tot.

_107

În amestecul fierbinte de grăsimi răsturnați midiile congelate. Le puteți rupe înainte, ca să se așeze uniform în tigaie.

Acoperiți tigaia și țineți-o la foc iute cam 3 – 4 minute, cât să se dezgețe carnea de midii. Nu uitați să amestecați.

_108

Când apa lăsată de midiile congelate începe să boloborosească pe marginea tigăii, turnați smântâna, asezonați cu sare și piper și dați un clocot. Midiile nu trebuie gătite prea mult: 3 – 4 minute sunt suficiente (afirmație valabilă și pentru alte fructe de mare). O gătire prea îndelungată le face gumoase și (aproape) necomestibile.

_109

Spre deosebire de ceea ce vedeți în filme sau în spectacolele culinare televizate, când sosul se toarnă peste pastele deja puse în farfurie, eu prefer să pun pastele peste sosul cu midii din tigaie.

_110

Odată puse pastele peste midiile cu sos de smântână, amestecați, opriți focul, acoperiți tigaia și lăsați-o așa preț de 1 – 2 minute. În acest timp se definitivează și fierberea pastelor (de aceea v-am spus să le fierbeți cu un minut mai puțin decât indicația de pe ambalaj) și transferul aromelor.

_111

De-acuma vă puteți servi. Garnisirea farfuriei cu Grana Padano (sau parmezan) și busuioc este opțională. Tot opțional este și vinul. Fiind opțional, am optat pentru un Pinot Gris/Grigio născut și crescut (parcă așa se zice pe la noi „born and raised”) pe Dealurile Olteniei.

_105
_112
_113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!