Paste cu aromă de leurdă, usturoi și trâmbița piticului

100Atunci când am încercat propria variantă de paste carbonara n-am folosit toată cantitatea de tagliatelle cu leurdă. Cum le luasem cam de multișor, am socotit că este cazul să le folosesc. Nu de alta, dar mai am niște paste, aduse direct de la mama lor, care își așteaptă rândul la testare: linguini cu cerneală de sepie, tagliatelle cu trufe, farfalle tricolore.

Inițial am intenționat să le fac un sos alb cu brânză, însă tocmai cumpărasem de la Kaufland niște ciuperci deshidratate. Se cheamă trâmbița piticului (Craterellus cornucopioides) și sunt comercializate de o firmă din Bihor. Au o aromă apropiată de cea a trufelor și se pot adăuga așa uscate în diverse preparate, conferindu-le o aromă aparte (asta am aflat abia după ce le-am gătit).  Și nici măcar nu sunt scumpe, vreo 5 lei pachetul de 50 g.

Le-am hidratat cam un ceas în apă caldă. Mai târziu am constatat că puteam să le hidratez direct în smântână, fără a pierde ceea ce trecuse în apa pe care am aruncat-o. Rămâne pentru data viitoare.

Ce vă trebuie?

  • 200 g tagliatelle cu leurdă (dacă n-aveți, nu-i bai, merg și cele simple);
  • 25 g ciuperci trâmbița piticului deshidratate;
  • 200 mL smântână de gătit (32% grăsime);
  • 3 căței de usturoi;
  • 100 g șunculiță țărănească, sau ce găsiți la îndemână: kaizer, bacon, piept etc. Important e să fie de porc și să aibă grăsime;
  • 20 – 25 g brânză tare rasă; eu am pus Rapitalia care se vede în imagini, însă puteți folosi parmezan, Grana Padano ori Pecorino;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Puneți ciupercile la hidratat pentru o oră, fie în apă caldă, fie direct în smântână (recomandat);
  • Fierbeți pastele timp de 8 minute (sau conform indicațiilor de pe ambalaj) în 2 L de apă în care ați dizolvat ½ linguriță de sare, clătiți-le cu puțină apă rece și lăsați-le la scurs;
  • Curățăți usturoiul și tocați-l mărunt;
  • Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok) rumeniți șunculița porționată în bucăți mici, timp de 4 – 6 minute, la flacără iute;
  • Adăugați usturoiul și mai căliți încă 30 – 40 de secunde;
  • Adăugați ciupercile scurse și căliți-le la flacără medie vreo 5 minute (dacă le-ați hidratat în smântână turnați-le cu tot cu smântână și lăsați-le să clocotească vreo 10 minute);
  • Adăugați smântâna, asezonați cu sare și piper și lăsați totul să fiarbă liniștit cam 5 – 7 minute, amestecând când și când;
  • Adăugați pastele scurse, amestecați bine, adăugați pătrunjelul tocat și luați tigaia de pe foc, acoperiți-o și mai așteptați 2 – 3 minute.

După ce ați trecut pastele în farfuriile de servire presărați cu brânză rasă (nu vă zgârciți) și eventual mai puneți niște pătrunjel tocat. Ca s-arate bine. Ar merge și-un pahar de vin. De care vă place. Eu aș merge pe ceva alb, sec. Un Sauvignon Blanc de Recaș sau un Chardonnay de Sâmburești.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.