Păstârnac la cuptor

100Parcă seamănă cu cartofii la cuptor… Însă numai la aspect și la textură. Bucățile de păstârnac copt sunt rumene și crocante la exterior, moi și dulci la interior. Preparatul poate înlocui cu succes eterna garnitură de cartofi prăjiți. O rețetă preluată de la bloggerul culinar român cu cele mai vechi state de serviciu, Cristi Roman. Ușor modificată.

Se poate pregăti și în varianta vegetariană sau de post, înlocuind untul cu ulei de măsline. Cantitățile sunt pentru 2 porții de garnitură, sau 1 porție de fel principal.

Ce vă trebuie?

  • 1 păstârnac mare sau 2 mai mici;
  • 3 – 4 căței de usturoi;
  • 50 g unt;
  • ½ linguriță de oregano;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

  • Curățați păstârnacul și apoi tăiați-l în bucăți egale, pe cât posibil, de 2 – 3 cm;
  • Fierbeți păstârnacul în apă cu puțină sare – nu prea mult, doar cât să se pătrundă puțin (3 – 4 minute de când începe să fiarbă apa);
  • Preîncălziți cuptorul la 200 ˚C;
  • Puneți bucata de unt într-o tavă antiaderentă și dați tava la cuptorul încins, nu mai mult de 1 minut;
  • Peste untul topit răsturnați bucățile de păstârnac prefiert, asezonați cu sare și piper și amestecați bine cu o lingură (spatulă) din lemn, astfel încât untul topit să cuprindă peste tot bucățile de păstârnac;
  • Dați tava la cuptor pentru 15 – 20 de minute;
  • Curățați usturoiul și tăiați-l în bucăți mici;
  • Adăugați usturoiul tocat și oregano peste păstârnacul din tavă, amestecați bine și dați din nou tava la cuptor pentru încă 10 – 15 minute (ultimele 3 – 4 minute porniți flacăra din bolta cuptorului).

Când păstârnacul s-a rumenit bine, e numai gata de mâncat: simplu, ori drept garnitură la preparate din pește sau carne albă slabă. De exemplu, eu l-am testat alături de niște filé de șalău de Nil pregătit la cuptor, pe pat de lămâie (modul de preparare îl găsiți aici).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Păstârnac la cuptor

  1. Pingback: Păstârnac pai la cuptor | Food and beyond…

  2. Pingback: Păstârnac pai la cuptor | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.