Pasta quattro formaggi, funghi, pomodoro, basilico

100Cam așa ar suna denumirea acestui preparat într-un meniu de Tratorria ori Pizzeria din România care abia așteaptă să vină luna august (prietenii știu de ce). Pentru cei mai puțin familiarizați cu jargonul “pasta & pizza” este vorba despre niște paste cu sos în compoziția căruia intră mai multe tipuri de brânză (3 + 1 de decor, ca să fiu mai exact), roșii, ciuperci și busuioc (mai sunt vreo câteva ingrediente, dar n-au mai încăput în titlu, însă o să citiți mai jos despre ele). Cantitățile specificate sunt pentru 2 – 3 porții.

Ce vă trebuie?

  • 150 – 200 g paste – am folosit niște tagliatelle cu 3% ardei iute (în felul acesta pastele preparate vor fi ușor picante), dar puteți folosi și tagliatelle normale, sau chiar spaghetti;
  • 75 g brânză Mozzarella (tăiată în cuburi sau ruptă în bucăți mici);
  • 75 g Emmentaler (șvaițer) tăiată în cuburi;
  • 75 g brânză cu mucegai albastru/verde (am folosit un sortiment franțuzesc, Bleu Village, dar poate fi utilizată și Gorgonzola);
  • 50 g Grana Padano (merge înlocuită cu o altă brânză tare: Parmigiano Reggiana, Pecorino sau chiar cașcaval);
  • 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți;
  • 4 – 6 frunze proaspete de busuioc;
  • 2 roșii bine coapte, decojite și tocate mărunt (sau ½ cutie de 400 g conservă de roșii tăiate);
  • 2 – 3 ciuperci champignon medii, bine spălate și feliate subțire;
  • ½ linguriță oregano uscat;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

Dacă folosiți roșii proaspete, pentru a le decoji mai ușor, procedați astfel:

  • Crestați, cu un cuțit bine ascuțit, vârful roșiei în cruce;
  • Cufundați roșia pentru 30 – 40 de secunde în apă fierbinte (la 80 – 90 ˚C), după care o răciți brusc în apă rece din abundență;
  • Trageți pielița roșiei începând din vârful crestat; se va desprinde ușor.

Dacă folosiți roșii din conservă, nu uitați să deschideți cutia în care se află.

Pastele le pregătiți în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj:

  • Într-o oală încăpătoare turnați apă (cam 1 L de apă pentru fiecare 100 g de paste) și ½ linguriță de sare, și puneți-o la fiert;
  • Când apa începe să fiarbă cu bule mici, răsturnați pastele în apă și fierbeți-le cam cât scrie pe ambalaj (pe pastele mele scria 8 – 10 minute; le-am fiert doar 7 minute, având în vedere că oricum continuă să se înmoaie după ce se amestecă cu sosul);
  • După expirarea timpului scurgeți pastele (eventual puteți păstra ½ ceașcă din apa în care au fiert ca să diluați sosul în caz de nevoie) și clătiți-le rapid și scurt sub un jet de apă rece, după care le lăsați din nou la scurs.

Cât timp fierb pastele ocupați-vă de sos:

  • Într-o tigaie neaderentă încăpătoare (tip wok) încingeți uleiul de măsline și căliți în el pentru 30 – 40 de secunde usturoiul zdrobit;
  • Adăugați ciupercile feliate și căliți-le înăbușit, la foc mediu, 2 minute;
  • Adăugați roșiile decojite tocate mărunt, dați focul la mic și fierbeți ușor, cu tigaia parțial acoperită, încă 10 minute;
  • Adăugați oregano, amestecați și apoi adăugați pe rând brânzeturile: Emmentaler, Bleu Village, Mozzarella;
  • După fiecare adăugare de brânzeturi amestecați ușor până la încorporarea/topirea acestora;
  • Când toate brânzeturile (mai puțin parmezanul) s-au încorporat în sos, răsturnati în tigaie pastele (dacă sosul vi se pare prea gros, îl puteți dilua cu puțină apă în care au fiert pastele);
  • Amestecați bine, potriviți de sare și piper, luați tigaia de pe foc, adăugați ¾ din busuioc (tocat sau rupt în bucățele mici) și lăsați tigaia acoperită timp de 2 minute pentru desăvârșirea întrepătrunderii aromelor.

Treceți pastele în farfuria de servire, presărați pe deasupra restul de busuioc și brânza tare (parmezan, Grano Padana, etc.) dată prin răzătoare. Alături ar sta foarte bine un pahar de Chianti. Dacă n-aveți la îndemână, nu vă panicați: merge și-un pahar de Merlot demisec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Pasta quattro formaggi, funghi, pomodoro, basilico

  1. Pingback: Pasta quattro formaggi, funghi, pomodoro, basilico | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.