Pasta primavera cu sos de viţel

100Când spui “Pasta primavera”, gândul te duce automat la miresmele primăvăratice. Dacă eşti un gurmand mâncăcios (asta este un pleonasm, da?) te gândeşti la legumele colorate de sezon. Legume care pot fi combinate cu nişte paste, un sos simplu de roşii, busuioc şi ulei de măsline. Dacă pastele nu conţin ouă în compoziţie, ai rezolvat deja o mâncare de post. Dacă pastele conţin ouă, n-are rost să te rezumi doar la paste + legume, mai poţi gândi şi în termeni de parmezan ras şi de un sos mai consistent, cu puţină (sau chiar mai multă) carne. Ideea mi-a venit după ce am văzut o reţetă recentă a lui Adi Hădean (parcă v-am mai spus să-i vizitaţi blogul, pentru că într-adevăr merită) şi am constatat că mai am încă prin frigider suficiente rămăşiţe (resturi e urât spus) din care pot încropi ceva similar.

Preparatul meu, inspirat de povestea lui Adi, are trei componente principale: pastele propriu-zise, legumele trase la tigaie, sosul. Iar ca bonus, parmezanul sau un frate de-al acestuia.

Ce vă trebuie?

  • 200 g paste (am testat spaghetti integrale de Pambac, la fel de gustoase precum cele Barilla, dar la sfert de preţ);
  • ½ dovlecel;
  • ½ vânătă;
  • ½ ardei gras roşu;
  • sare, piper;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 50 – 100 g parmezan ras (eu folosesc de obicei Grana Padano, care se comportă similar 🙂 ).

Pentru sos:

Cum procedaţi?

  • Fierbeţi pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj (8 minute, de ex.), în apă cu sare (1 L apă şi 10 g sare la 100 g paste);
  • Scurgeţi pastele şi clătiţi-le cu puţină apă rece, apoi păstraţi-le la cald;
  • Tăiaţi ardeiul în fâşii subţiri, dovlecelul şi vânăta în rondele subţiri;
  • Încingeţi bine uleiul şi căliţi la foc iute ardeiul (cam 1 – 2 minute);
  • Adăugaţi rondelele de dovlecel şi de vânătă, potriviţi de sare şi piper şi mai căliţi 2 minute, astfel încât legumele să rămână crocante;
  • Răsturnaţi-le peste paste şi apoi turnaţi sosul fierbinte, după care presăraţi cu parmezan ras. Puteţi adăuga şi o frunzuliţă de busuioc proaspăt (pe care eu, din păcate, n-am avut-o 🙁 ).

Cum preparaţi sosul?

  • Tăiaţi friptura în bucăţele mici (cuburi cam de 3 – 5 mm);
  • Încingeţi puţin ulei de măsline într-o crăticioară;
  • Adăugaţi în uleiul încins sosul de legume, pasta de tomate, sarea piperul şi praful de chilli şi omogenizaţi bine timp de 2 minute;
  • Adăugaţi carnea, vinul roşu, amestecaţi bine şi daţi un clocot, după care puteţi să-l turnaţi peste paste şi legume.

Asta-i tot.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Pasta primavera cu sos de viţel

  1. Pingback: Pasta primavera cu sos de viţel | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.