Pastă de ton cu avocado și ardei Jalapeño

Un antreu care îmbină două ingrediente neaoș mexicane, avocado și ardeiul Jalapeño, cu altele, unele aduse în Lumea Veche tot din zona respectivă: roșiile, ardeii grași, ardeii iuți. Toate combinate cu ceapa și usturoiul care nu lipsesc aproape niciodată din bucatele românești. În plus, un pește pe care îl găsim în aproape toate oceanele globului. Pe uscat, cel mai adesea îl vedem în mici recipiente cilindrice din tablă.

104

Dacă avocado găsiți acum cam în toate supermarketurile care au raioane de legume-fructe (și care supermarket nu are așa ceva?), cu ardeii iuți mexicani s-ar putea să vă descurcați mai greu. Nu abundă ca în California sau Texas, dar îi găsiți. Tot în supermarketuri. În cele mari permanent, în celelalte periodic, în cadrul unor acțiuni de genul “săptămâna mexicană”. Chiar dacă se găsește mai rar, puteți face provizii consistente. Ardeii Jalapeño se culeg de regulă înainte de maturitate, cât sunt încă verzi și se murează. Întregi sau feliați. Nu sunt exagerat de iuți: pot ajunge la maximum 8000 de unități Scoville (unități cu care se măsoară iuțeala, respectiv conținutul de capsaicină). Pentru comparație, “piperul de Cayenne” – de fapt un ardei iute din Caraibe are între 30000 și 50000 de astfel de unități Scoville, iar ardei cei mai iuți cunoscuți pot ajunge până la 2 milioane de unități Scoville. Deci nu vă panicați dacă scăpați prea mult Jalapeño în compoziție.

101

102

103

Ce vă trebuie?

  • 1 conservă mare (160 g) de ton în ulei (tonul poate fi bucăți sau mărunțit; cel mărunțit este mai ieftin, însă bucățile de ton conferă un gust mai plăcut preparatului);
  • 1 avocado bine copt (trebuie să fie elastic la pipăit, fără a vă rămâne degetele în el);
  • 4 – 6 căței de usturoi;
  • 1 ceapă roșie mai mică (să tot aibă vreo 50 g);
  • 1 roșie cărnoasă, bine coaptă;
  • 1 – 2 ardei iuți murați – Jalapeño Green (adică verzi) ar fi alegerea ideală;
  • 4 – 5 ardei roșii rotunzi, ușor picanți – mai mult pentru decor;
  • 2 inele de ardei roșu gras – de asemenea pentru decorarea “bărcuțelor”;
  • ¼ lămâie mare, de la care folosiți doar sucul;
  • Sare, piper negru sau mixt (ambele proaspăt măcinate) – cât să dea gust produsului.

Cum procedați?

Curățați usturoiul și dați-l prin presă. Dacă n-aveți presă de usturoi, dați cățeii pe răzătoarea mică. Dacă n-aveți nici răzătoare, tocați-l mărunt. Măcar un cuțit tot aveți prin casă.

105

Curățați ceapa și tocați-o mărunt. Puteți folosi același cuțit cu care ați tocat usturoiul.

109

Curățați pielița roșiei și tăiați-o și pe aceasta în cuburi mici. Ca să vă fie mai ușor, în partea opusă cozii crestați roșia în cruce, folosindu-vă de un cuțit bine ascuțit. Cufundați roșia astfel crestată în apă fierbinte (80 – 90 ˚C) pentru circa 40 – 60 de secunde. După ce scoateți roșia din apă, pielița se va desprinde aproape singură.

106

107

Deschideți conserva de ton și scurgeți uleiul din ea. Dacă mai rămân câteva picături de ulei pe bucățile de pește, nu-i nici un bai. Dimpotrivă.

Scurgeți ardeii Jalapeño și tăiați-i rondele subțiri (2 mm). Sau poate sunteți norocoși și cumpărați un borcan cu ardeii gata feliați. Eu așa am pățit, așa că mi-a rămas doar să tai rondelele în sferturi. Ceea ce ar fi bine să faceți și voi.

110

111

Puneți toate ingredientele prelucrate până acum (adică: usturoi, ceapă, roșie, ton, Jalapeño) într-un vas încăpător și amestecați-le. Dacă ați folosit ton bucăți, acesta trebuie să se desfacă în bucățele mici. Peste toată această amestecătură va trebui să adăugați pulpa de avocado, apoi să asezonați cu sare și piper.

108

112

113

114

115

Luați fructul de avocado și tăiați-l în două, pe lungime. Procedați așa cum v-am explicat aici. După ce ați scos miezul cu o lingură sau linguriță, puneți-l în recipientul cu celelalte ingrediente și stropiți-l cu zeama de lămâie. Preveniți astfel oxidarea pulpei și modificarea culorii acesteia.

117

Încercați să păstrați întregi jumătățile cojilor de la avocado. Le puteți folosi drept “castronel” pentru pasta de ton.

Încorporați pulpa de avocado în restul ingredientelor, asezonați cu sare și piper (după gust), iar dacă este cazul, mai adăugați zeamă de lămâie sau bucățele de ardei iute. Poate vă place mai picant, mai acru sau mai sărat. Dacă aveți cumva musafiri pe care să-i omeniți cu așa ceva, nu exagerați cu condimentele. S-ar putea să nu aprecieze elanul vostru mastărșefesc.

Cu compoziția omogenizată umpleți cojile de avocado și ornați-le cu ardeii ușor picanți, rondele de Jalapeño și cu inele de ardei gras.

118

Oricâtă bunăvoință ați avea, nu o să reușiți să îndesați toată compoziția în cele două bărcuțe. Ce vă rămâne puteți pune într-un bol necomestibil ori, dacă aveți prea multă energie disponibilă, puteți pregăti niște minitarine cu baza din pâine prăjită (mini-toast, cum li se mai zice pe la noi, prin Moldova).

119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

P.S. Mai multe rețete cu avocado găsiți grupate aici:

Leave a Reply

Your email address will not be published.