Pastă de pește cu păstrăv afumat

Pe la începutul anilor ’70 ai secolului XX, în perioada de maximă deschidere spre lume a Republicii Socialiste România, prin magazinele alimentare se găseau cam de toate. Inclusiv unt adevărat, cu 65 – 80% grăsime, și sardele portugheze conservate în ulei. În acele vremuri, nu era o problemă să execuți o pastă de pește ca la carte, având la îndemână ingrediente de calitate, ușor de procurat. În zece ani însă, situația s-a schimbat. Odată cu trecerea la “alimentația rațională” specifică Epocii de Aur, au cam dispărut de prin galantare nu numai produsele de lux (sau de fițe cum le-am zice astăzi) dar și produsele de bază, unele fiind raționalizate (pe bază de cartelă), altele comercializându-se în spatele magazinului, uneori direct din mijlocul de transport în care soseau. În anii de atunci (1980 – 1989), când carnea, untul, laptele, ouăle și hârtia igienică erau un lux, rețeta pentru pasta de pește s-a modificat radical, adaptându-se constrângerilor impuse. Dintre ingredientele originale s-au păstrat doar ceapa, sarea și piperul. Untul a fost înlocuit cu margarină, zeama de lămâie cu “Helas” (soluție diluată de acid citric) sau chiar cu E330 (acid citric cristalizat, sau “sare de lămâie” popular), iar sardina portugheză a fost detronată de conservele de pește oceanic. Chiar și în această formulă, pasta de pește era încă un preparat care stătea la loc de cinste pe mesele festive și/sau aniversare ale clasei muncitoare, alături de salata boeuf cu parizer în loc de carne (sau varianta noncarnivoră, salata à la Russe), piftia din adidași de porc, friptura din Frații Petreuș și, evident, nelipsiții creveți vietnamezi.

Acum ne-am boierit din nou și, dacă ne permite punga, putem reveni la ingredientele originale, ba chiar mai mult decât atât. De exemplu, eu mi-am permis aroganța de a substitui banala sardină în ulei cu păstrăv afumat. O delicatesă pe care o cumpăr de câte ori am drum pe la Păstrăvăria Cheița, o locantă despre care am să vă zic mai multe într-o postare viitoare.

Ce vă trebuie?

  • 1 păstrăv afumat cam de vreo 200 g;
  • ¾ pachet de unt (~ 185 – 200 g) cu 82% grăsime;
  • 1 ceapă roșie medie;
  • 50 – 100 mL smântână de gătit cu minim 30% grăsime;
  • 1 – 2 lingurițe zeamă de lămâie (opțional);
  • Sare, piper – după gust.

102

Cum procedați?

Scoateți din timp untul din frigider și lăsați-l să ajungă la temperatura camerei (20 – 22˚C).

Luați păstrăvul, îndepărtați-i capul, coada și pielea, apoi dezosați-l. Rupeți carnea în bucăți mici și puneți-o într-un bol încăpător.

101

103

104

Adăugați în bol ceapa în prealabil curățată, spălată și tocată în cuburi mici, mici.

105

Tăiați untul în bucăți mici, puneți-l în același castron cu peștele și ceapa, asezonați cu piper.

106

Amestecați toată compoziția cu ajutorul unei furculițe, până la omogenizare. Nu vă recomand mixerul pentru această operațiune, întrucât folosirea sa va conduce la o pastă foarte fină, ce-i drept, însă lipsită de textura specifică bucăților de pește afumat ori de ceapă.

107

Dacă vi se pare prea țeapănă compoziția rezultată, diluați-o cu smântână până ajungeți la consistența dorită. Țineți cont și de faptul că pasta de pește va sta la frigider, ceea ce va duce la întărirea suplimentară datorită untului prezent în cantități importante.

108

În final, potriviți gustul de sare și piper și dați pasta de pește la rece. Nu uitați să acoperiți vasul cu folie alimentară ca să nu impregnați ceea ce mai aveți prin frigider (prăjituri, de exemplu) cu arome de ceapă și pește afumat.

109

Puteți s-o ornați în diverse chipuri, s-o îndesați în coșulețe din aluat, cum vă vine la îndemână și la inspirația de moment. Mie mi-a trecut prin cap s-o întind pe pâine prăjită fierbinte și s-o mănânc așa, pur și simplu!

110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Pastă de pește cu păstrăv afumat

  1. Pingback: Pastă de pește cu păstrăv afumat | Bacău Expres

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

  3. Pingback: Punem și noi ceva pe masă la intrarea în douăzeci-douăzeci ? | Food and beyond…

  4. Pingback: Păstrăv prăjit în tigaie | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.