Pastă de avocado cu ton în suc propriu

100Un antreu pe care îl puteți pregăti practic oricând între 1 ianuarie și 31 decembrie. Avocado s-a aclimatizat foarte bine în supermarketurile românești, astfel încât fructele sale sunt disponibile tot timpul anului, la prețuri variabile, între 2,49 și 6,99 lei/buc. Roșii, slavă Domnului, găsim iarăși tot anul. Cu gust de lemn de salcâm și textură așișderea, dar găsim. Poate avem oareșce noroc să găsim roșii cu gust de roșii prin luna lui august, nu neapărat la piață, ci prin grădini pe la prieteni. În extrasezon, serios vorbind, singurele roșii care mai aduc la gust cu roșiile copilăriei celor trecuți de 40 – 50 de ani, sunt roșiile cherry. Sunt de câteva ori mai scumpe decât celelalte, dar chestia cu “mult, ieftin și bun” e valabilă doar în reclamele numai bune de atras fraierii naivii.

101

Ce vă trebuie?

 • 2 avocado bine coapte;
 • 1 conservă (185 g) de ton mărunțit în suc propriu;
 • 1 șalotă;
 • 2 – 3 căței de usturoi;
 • 2 – 3 fire de ceapă verde;
 • 1 roșie;
 • ½ lămâie (numai zeama);
 • Sare marină și piper mixt (ambele proaspăt râșnite) – după gust;
 • ¼ linguriță pudră de chilli – opțional, dacă doriți o pastă ceva mai picantă.

Cum procedați?

Șalota se curăță și se toacă mărunt.

Ceapa verde se curăță și se taie în rondele foarte fine, separând partea albă de cea verde, aceasta din urmă păstrându-se pentru decor.

Usturoiul se curăță și se zdrobește în presă.

Roșia, în prealabil spălată, se taie în cuburi cât mai mici.

103

Se scurge lichidul din conserva de ton (nu înainte de a deschide conserva).

102

Se amestecă toate ingredientele de mai sus într-un bol încăpător și se asezonează cu sare și piper.

104

Întrucât pulpa de avocado se oxidează foarte rapid în contact cu aerul, aceasta se adaugă la final și se stropește cu zeamă de lămâie, care încetinește oxidarea.

Avocado se taie în jumătate pe lungime, apoi se rotesc cele două jumătăți în sensuri contrare, în felul acesta desprinzându-se sâmburele.

105

Cu ajutorul unei lingurițe se scoate cu atenție pulpa din jumătățile de fruct, fără a deteriora coaja, care se folosește ulterior drept “vas” de prezentare pentru pastă.

106

Odată adăugată pulpa de avocado și zeama de lămâie în bolul cu celelalte ingrediente, se pasează și se amestecă bine totul cu ajutorul unei furculițe.

107
108

Dacă doriți o pastă ceva mai iute, puteți adăuga în compoziție și puțină pudră de chilli (după gusturi și capacitatea de a mânca picant).

109

Cu pasta relativ omogenă astfel obținută se umplu “bărcuțele” rezultate din cojile de avocado și se ornează cu inele de ceapă verde. Excesul de pastă care nu mai încape în bărcuțe, nu se aruncă. Se poate pune într-un castronel pe măsură.

110

Umblă vorba că pasta de avocado se mănâncă cu chipsuri ori tortillas și se acompaniază cu tequila (licoarea obținută din fermentat de agave, care se bea cu o pișcătură de sare și o felie de lămâie). Nu se întâmplă nimic rău dacă adoptați o formulă ceva mai autohtonă de servire: pe pâine prăjită și însoțită de un ștampăl de rachiu, palincă ori horincă.

111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

5 thoughts on “Pastă de avocado cu ton în suc propriu

 1. Avocado este o sursa bogata in vitamina E, este anticancerigen, mentine un nivel al colesterolului in limite normale si este benefic pentru prostata. Pentru a profita de toate aceste beneficii terapeutice, prepara fructul de avocado asa cum iti place, mai ales ca se combina de minune cu alte alimente.

 2. Pingback: Antreuri pentru mese festive – Guacamole și alte chestii cu avocado | Food and beyond…

 3. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.