Pastă de ardei grași, gogoșari și ardei capia

_100Toamna asta nu m-am prea omorât cu conservele. Am făcut anul trecut și zacuscă (o porție cu ghebe și una cu hribi), și ardei copți, și tocană de legume, și sos de gogoșari. Am pus varză tocată la borcane, am murat varză, castraveți, am pus gogoșari în oțet și ghebe la sare. Am făcut chiar și o porție de murături asortate. Cum din multe mai am încă rezerve, anul acesta m-am limitat doar la castraveți în saramură și, ceva mai încolo, niște varză murată – să fie de-o oală, două de sarmale, eventual de niște varză călită cu oareșce afumături. Și, ca să nu fie luna lui septembrie prea monotonă, am pregătit pentru iarnă și niște pastă de ardei. O astfel de pastă este foarte utilă în extrasezon, când ardeii pot ajunge și la 20 lei/kg. O puteți folosi la tocănițe, ciorbe, sosuri, gulyas ori papricaș.

Pentru o porție de pastă de ardei (înțelegând prin asta cantitatea care-mi încape în cea mai mare oală de tuci pe care o am) am cumpărat din piața 2 kg de ardei capia, 2 kg de gogoșari și 1 kg de ardei grași roșii. Toată afacerea m-a costat 17 Lei. Aveți grijă să alegeți ardei și gogoșari cât mai cărnoși, să nu rămâneți la final numai cu cojile.

Curățați și spălați bine legumele, îndepărtând cotoarele, semințele și nervurile. Tăiați-le în bucăți potrivite și apoi tocați-le mărunt (un robot de bucătărie va face această treabă foarte rapid).

Puneți legumele astfel tocate într-o oală mare, cu pereți groși (o cratiță din fontă, sau “tuci” cum se mai cheamă e numai bună, întrucât înmagazinează foarte bine căldura) și fierbeți-le la foc mic, amestecând (mai des spre sfârșit, ca să nu afumați pasta) până când volumul se reduce la mai bine de ¼ din cel inițial. O să dureze vreo 2 – 3 ore, dacă nu mai mult. Spre sfârșit, adăugați o lingură rasă de sare.

Cum pasta aceasta nu conține nici un fel de conservant, este extrem de important modul în care o puneți la păstrare. Este recomandabil să o puneți în borcane cât mai mici (cam cât folosiți o dată: 80 – 150 g). Borcanele bine spălate (inclusiv capacele) trebuie în prealabil sterilizate (le puneți într-o tavă, pe hârtie de copt, cu gura în sus, și le dați la cuptor, la 160 ˚C, pentru 15 – 25 de minute).

În borcanele astfel pregătite (pe care le scoateți din cuptor doar când le umpleți) puneți pasta fierbinte de ardei, evacuând cât mai bine aerul. Le închideți etanș și le așezați cu gura în jos.

După ce le-ați umplut pe toate, pasteurizați-le: puneți borcanele într-o cratiță largă pe o pânză curată, umpleți cratița cu apă (până la nivelul capacelor) și fierbeți la foc mic, 30 – 40 de minute (din momentul în care începe să fiarbă apa). Lăsați-le apoi să se răcească si depozitați-le – de preferință la răcoare și la întuneric.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

7 thoughts on “Pastă de ardei grași, gogoșari și ardei capia

  1. Pingback: Conservele făcute în casă nu se compară cu cele din comerț | Food and beyond…

  2. Pingback: Conservele făcute în casă nu se compară cu cele din comerț – Bacau Expres

  3. Pingback: Ciorbă de cartofi cu tarhon | Food and beyond…

  4. Pingback: Nürnberger Rostbratwürste – cârnăciori albi bavarezi cu garnituri neconvenționale | Food and beyond…

  5. Pingback: Tocăniță picantă de ciuperci | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.