Parmigiana de vinete sferice

Am făcut parmigiana cu vinete clasice. Am făcut și parmigiana cu vinete albe. A venit momentul să vă povestesc despre parmigiana cu vinete sferice. Detalii mai multe despre preparatul denumit de italieni Melanzane alla Parmigiana am dat aici. Cât despre faptul că vinetele nu sunt doar de culoare vânătă (de unde și denumirea dată de noi) sau în formă de ou (englezii le zic eggplant), grăiesc imaginile de mai jos.

101

102

103

104

105

106

Ce vă trebuie?

 • 4 vinete sferice (cam 700 – 800 g în total);
 • Ulei de măsline (pentru prăjit) – în funcție de cât ulei “înghit” vinetele, între 200 (min) și 400 (max) mL;
 • 250 g brânză Mozzarella (de preferat italiană, făcută din lapte de bivoliță, în conformitate cu rețeta originală);
 • 75 – 100 g brânză tare, tot de sorginte italiană, cum ar fi (în ordinea preferințelor): Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano;
 • 50 g pesmet;
 • 2 linguri de sare marină, grunjoasă.

_101

_104

Pentru sos:

 • ½ kg (poate ceva mai mult) de roșii de grădină, bine coapte (soiul contează mai puțin, gustul să fie de roșii adevărate);
 • 4 – 5 căței de usturoi;
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • 6 – 8 frunze de busuioc verde;
 • ½ linguriță de zahăr brun;
 • Sare, piper – după gust.

_102

_103

Cum procedați?

Spălați vinetele, uscați-le cu un prosop, apoi tăiați-le în rondele de 8 – 12 mm grosime. Presărați-le cu sare grunjoasă și întindeți-le pe o suprafață plană. Sarea le va obliga să dea afară sucul (eventual) amărui, pe care-l puteți îndepărta, după 15 – 20 de minute, cu șervete absorbante. Întoarceți rondelele pe partea opusă și repetați procedura: sărare, așteptare, îndepărtare lichid.

_105

Încingeți într-o tigaie încăpătoare un strat de ulei în care rumeniți, pe rând rondelele de vinete, câte 2 – 3 minute pe fiecare parte. Nu aglomerați prea multe rondele în tigaie (cam 4 – 6 bucăți într-o tigaie cu diametrul de 26 – 28 cm). La prăjire, vinetele vor absorbi mult ulei, așa că între șarje, completați nivelul de ulei din tigaie.

_108

Rondelele de vinete prăjite le scoateți din tigaie cu o paletă perforată și le lăsați la scurs pe șervete din hârtie absorbantă, pentru îndepărtarea uleiului în exces.

_109

Cât timp stau rondelele de vinete cu sare pentru dezamărare (sau dezamărire) vă puteți îngriji de sosul de roșii.

Va trebui să decojiți roșiile, iar metoda cea mai simplă este de a le cresta în cruce pielița de la partea opusă cozii și de a le cufunda apoi pentru 30 – 40 de secunde în apă clocotită. După acest tratament pielița se va desprinde foarte ușor.

Roșiile dezpielițate tăiate în bucăți le aruncați în blender, alături de frunzele de busuioc rupte în bucăți mari și de zahărul brun (care are rolul de a mai “tăia” din aciditatea roșiilor). Mixați bine până când obțineți o pastă fluidă.

_106

_107

Într-o tigaie încăpătoare, căliți într-o lingură de ulei încins usturoiul curățat și feliat. Nu mai mult de 30 – 35 de secunde, că devine amar.

“Stingeți” usturoiul călit cu pasta de roșii, micșorați focul de sub tigaie și lăsați să fiarbă încetișor, până scade la jumătate (cam 15 – 20 de minute). Asezonați cu puțină sare și piper și dați deoparte tigaia de pe foc.

_110

_111

_112

Cât se face sosul, preîncălziți cuptorul la 180 – 190 ˚C, și pregătiți o tavă cu pereți înalți (una de 18 × 24 × 5 cm este ideală), pe care o tapetați cu pesmet și o ungeți cu un strat subțire din sosul pe care tocmai l-ați preparat.

Așezați în tavă un strat de rondele de vinete suprapuse parțial, cam în genul în care se așează țiglele ceramice sau șindrila pe acoperiș.

_114

Presărați vinetele cu pesmet, apoi adăugați un strat de Mozzarella feliată subțire (5 – 7 mm). Mai puneți un strat de vinete și ungeți-l din belșug cu sos. Adăugați din nou Mozzarella, din nou vinete, ungeți din nou cu sos.

_113

_116

Presărați pesmet, apoi adăugați, din belșug, parmezan ras.

_117

_115

Dați tava la cuptor pentru 35 – 40 de minute.

_118

Se servește fierbinte, cu frunze de busuioc și, eventual, extra-parmezan ras. Merge alături și-un pahar de Chianti, că nu se supără nimeni.

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.