Parmigiana (cu sau fără melanzane) e suficient de disputată de italieni ca să mă bag și eu, ca neofit, în controversa lor. Sărind peste revendicări și priorități culinare, am încropit o parmigiană românească, fără vinete, cu dovlecei, brânză de burduf și vreo două ingrediente străine: Gouda și Parmezan.
Ce vă trebuie?
- 2 – 3 dovlecei, cam 800 g – 1 kg în total;
- 300 – 350 g de brânză de burduf;
- 8 – 10 felii de brânză Gouda (cam 100 – 150 g);
- 50 – 100 g parmezan ras;
- 2 – 3 roșii proaspete – să tot fie ½ kg;
- 3 ouă;
- 2 – 3 fire de busuioc, de decor;
- 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Spălați dovleceii, apoi tăiați-i în rondele cam de 0,5 cm, asezonați-i cu sare din belșug și lăsați-i 10 – 15 minute la odihnă, cât să iasă “apa amară” din ei.
Scurgeți excesul de lichid cu șervete absorbante și puneți-i la prăjit pe grillul bine încins, câte 4 – 5 minute pe fiecare parte.
Luați o tavă încăpătoare, unsă cu puțin ulei de măsline, în care așezați rondelele de dovlecei “alla parmigiana”, adică precum în poză:
Peste rondelele de dovlecei adăugați brânza de burduf fărâmițată, în strat subțire, apoi asezonați-o cu piper (este suficient de sărată astfel încât să nu mai necesite adaosuri suplimentare de NaCl).
Peste brânza de burduf mai puneți un strat de rondele de dovlecei, strat pe care-l acoperiți apoi cu felii subțiri de Gouda.
Așezați apoi roșiile tăiate cuburi.
La final adăugați ouăle bătute, în care ați încorporat parmezanul ras (2/3 din cantitatea recomandată).
Presărați din belșug cu restul de parmezan și dați tava la cuptorul preîncălzit in prealabil la 190 – 200 ˚C.
După 30 – 40 de minute, parmigiana-i gata! vă rămâne doar s-o ornați cu niscai frunze proaspete de busuioc și să-i puneți alături un pahar de vin alb, sec – la alegere: Riesling, Chardonnay, ba chiar și unul de sorginte italiană.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!