Parmigiana de dovlecei cu brânză de burduf

Parmigiana (cu sau fără melanzane) e suficient de disputată de italieni ca să mă bag și eu, ca neofit, în controversa lor. Sărind peste revendicări și priorități culinare, am încropit o parmigiană românească, fără vinete, cu dovlecei, brânză de burduf și vreo două ingrediente străine: Gouda și Parmezan.

_101

Ce vă trebuie?

  • 2 – 3 dovlecei, cam 800 g – 1 kg în total;
  • 300 – 350 g de brânză de burduf;
  • 8 – 10 felii de brânză Gouda (cam 100 – 150 g);
  • 50 – 100 g parmezan ras;
  • 2 – 3 roșii proaspete – să tot fie ½ kg;
  • 3 ouă;
  • 2 – 3 fire de busuioc, de decor;
  • 1 – 2 linguri de ulei de măsline;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Spălați dovleceii, apoi tăiați-i în rondele cam de 0,5 cm, asezonați-i cu sare din belșug și lăsați-i 10 – 15 minute la odihnă, cât să iasă “apa amară” din ei.

_102

Scurgeți excesul de lichid cu șervete absorbante și puneți-i la prăjit pe grillul bine încins, câte 4 – 5 minute pe fiecare parte.

_103

Luați o tavă încăpătoare, unsă cu puțin ulei de măsline, în care așezați rondelele de dovlecei “alla parmigiana”, adică precum în poză:

_104

Peste rondelele de dovlecei adăugați brânza de burduf fărâmițată, în strat subțire, apoi asezonați-o cu piper (este suficient de sărată astfel încât să nu mai necesite adaosuri suplimentare de NaCl).

_105

Peste brânza de burduf mai puneți un strat de rondele de dovlecei, strat pe care-l acoperiți apoi cu felii subțiri de Gouda.

_106

_107

Așezați apoi roșiile tăiate cuburi.

_108

La final adăugați ouăle bătute, în care ați încorporat parmezanul ras (2/3 din cantitatea recomandată).

_109

Presărați din belșug cu restul de parmezan și dați tava la cuptorul preîncălzit in prealabil la 190 – 200 ˚C.

_110

După 30 – 40 de minute, parmigiana-i gata! vă rămâne doar s-o ornați cu niscai frunze proaspete de busuioc și să-i puneți alături un pahar de vin alb, sec – la alegere: Riesling, Chardonnay, ba chiar și unul de sorginte italiană.

_111

_112

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.