Paris – EURO 2016

150De voie, de nevoie, a trebuit să merg în Franța în plin EURO 2016. Am prins sfârșitul grupelor, optimile și primele trei sferturi de finală. Deși nu sunt un împătimit al fotbalului, am văzut totuși câteva meciuri (la televizor, bineînțeles). În cele câteva zile petrecute în Paris, am încercat să surprind atmosfera. Mai mult în imagini decât în vorbe.

Încă înainte de începerea Campionatului european, mass-media ne-a indus ideea că o să ne pândească Moartea la tot pasul. Așa este:

Oricum, măsurile de securitate au fost intensificate. Nu mai puteai intra la Notre-Dame sau la Sacre-Coeur fără să fi controlat, chiar dacă superficial, în bagaje. Unele locuri publice au devenit inaccesibile,

iar prezența forțelor de ordine a devenit mult mai vizibilă.

Ca și a celor de salubritate.

Au dispărut și încăperile din hoteluri în care îți puteai depozita temporar bagajele. În schimb a crescut vertiginos prețul cazării.

Parizianul de rând și-a arborat drapelul național la fereastră. Nu știu dacă în semn de susținere pentru “Les Bleus”, sau doar pentru că i se fâlfâia.

În rest, steaguri ale naționalelor calificate la turneul final, atârnate la intrarea în cârciumi, întru atragerea clienților.

Și suporteri, mulți suporteri.

La capitolul “steaguri”, am stat chiar binișor. Mai bine decât Ghiță Pristanda (Notă pentru cârcotașii care or să zică că ăla-i drapelul Ciadului).

Primăria Parisului a organizat, pe esplanada din față de la Hotel de Ville o expoziție cu containere ale țărilor participante la turneul final.

Românii au fost prezenți cu “grădina Carpaților”, Călușarii și Leslie Nielsen.

Mai creativi mi-au părut elvețienii și belgienii.

Dar cei mai creativi au fost islandezii.

Iar turcii nu știu dacă erau cinici.

Am reținut și câteva vestigii ale trecerii românilor prin Orașul Luminilor.

Pentru concetățenii noștri stabiliți la Paris, nimic deosebit: business as usual.

Una peste alta, per global a fost o experiență agreabilă, mai mult decât:

Despre zona culinară a Parisului, cu altă ocazie.

A bientôt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.