Păpăradă cu ciuperci și brânză de capră

100Ceea ce am făcut aici nu este o omletă, ci mai degrabă ouă-jumări. În conformitate cu Dicționarul Gastronomic Explicativ, omleta este cu totul altceva decat jumările de ouă. (dacă vreți să aprofundați, v-am dat linkuri către definiții). Și ca să nu vă ducă gândul la jumările alea care rezultă după ce topim slănina, m-am scos zicându-i păpăradă. Puteam să-i zic și scrob, dar ardeleanul din mine a avut prioritate față de Moldova care m-a adoptat (și adaptat, dar nu în totalitate) de mai bine de trei decenii.

Eu zic să lăsăm lingviștii și bucătarii profesioniști să lămurească problema și noi să ne vedem de ouăle noastre 😉 .

Ce vă trebuie?

  • Doo oo :D;
  • 3 ciupercuțe champignon proaspete (zicându-le ciupercuțe rezultă că sunt mici);
  • 2 fire de ceapă verde;
  • 50 g brânză de capră (am utilizat o jumătate dintr-un rulou à la Provence – tăvălit adică prin niște ierburi aromate provensale);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • sare și piper după gust.

Cum procedați?

  • Spălați bine ciupercuțele, scurgeți excesul de apă și tăiați-le apoi în felii subțiri;
  • Curățați ceapa și tăiați-o rondele – păstrați ceva rondele verzi pentru a le presăra peste produsul finit;;
  • Tăiați brânza în felii subțiri (5 mm);
  • Bateți bine ouăle împreună cu sarea, piperul și brânza (păstrați 2 – 3 felii de brânză pentru “decor”;
  • În uleiul încins căliți ciupercile 2 – 3 minute la foc mediu, adăugați apoi ceapa, mai amestecați încă vreo  43 de secunde;
  • Adăugați ouăle bătute, iar când acestea încep să se coaguleze (să se închege adică), amestecați energic 1 minut (hai 2);
  • Luați tigaia de pe flacără, acoperiți-o cu un capac și dați pe gât o pălincă, s-aveți poftă de mâncare;
  • Faceți un refill la degetarul de pălincă: o să vă trebuiască pentru poză;
  • Răsutrnați păpărada în farfurie, trântiți deasupra niște brânză de care v-am zis s-o puneți deoparte și presărați pe deasupra (și pe lângă) ceapa verde – se cheamă că ați făcut plating 🙂 .

Luați și mâncați, merge și niște pâine neagră de casă alături, și nu lăsați pălinca să se plictiseasca în pahar.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

3 thoughts on “Păpăradă cu ciuperci și brânză de capră

  1. Ei uite,paparada nu stiam ce e…Dar am descoperit placut ca o mancam in week-end-urile cand santem adunati cu totii acasa…Adica o omleta altoita…Ceapa verde da toata dulceata omletei,este must…Mi-a placut prezentarea ta,ai un stil f personal…Bravo! Voi cauta si eu branza ta de capra,arata incantator,desi si aici gasesc diverse variante f gustoase dar nu trase in ierburi…

  2. Pingback: Păpăradă cu ciuperci și brânză de capră | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.