Pană de crap în crustă de fulgi de porumb şi de migdale

114Încă un episod adăugat la seria „Fish & Chips”. După filé-ul de şalău în crustă de migdale, iată acum o pană de crap dată la cuptor într-o crustă de fulgi de porumb, fulgi de migdale şi Grana Padano. Ca să nu se plictisească, pana de crap a avut alături nişte cartofi noi-nouţi bine rumeniţi într-o baie generoasă de ulei de palmier şi un sos de iaurt cu usturoi, mai tare decât orice mujdei.

Parcă văd cum o să sară la mine adepţii alimentaţiei sănătoase, cu critici de genul: „prea gras”, „prea multe calorii”, „prea mult ulei”, „mai bine făceai o salată” etc., ş.a.m.d. … Fraţilor, oameni buni! În primul rând: nu vă obligă nimeni să le mâncaţi! În al doilea rând: orice aliment consumat în exces (inclusiv apa) este dăunător. Nu trebuie să vă îndopaţi până nu vă mai puteţi ridica de la masă (ştiu, tentaţia este mare). Ce vedeţi în farfuria din poză vă este suficient din punct de vedere cantitativ, ca fel principal. Îi puteţi adăuga un antreu şi un desert pe bază de fructe (căpşuni cu smântână sau cu frişcă, de exemplu :D).

Ce vă trebuie?

  • 4 bucăţi de pană de crap, ceva mai mărişoare, cam la 125 – 150 g bucata;
  • 20 – 30 g Grana Padano ras (sau parmezan);
  • o mână bună de fulgi de porumb;
  • o mână de fulgi de migdale;
  • sare, piper, ulei de măsline.
  • Pentru garnitură:
  • 8 cartofi noi, potriviţi ca mărime (~ 800 g);
  • 1,5 L ulei de palmier;
  • sare.

Cum procedaţi?

  • Se spală bine bucăţile de peşte şi se usucă cu un şervet absorbant;
  • Se pregăteşte amestecul pentru crustă din fulgi de porumb (uşor fărâmiţaţi), fulgi de migdale, parmezan ras, sare şi piper;
  • Se dau bucăţile de peşte mai întâi prin ulei, apoi prin amestecul de fulgi, după care se aşează într-o tavă antiaderentă pe care o ungeţi bine cu ulei de măsline;
  • Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 200 – 220°C pentru 20 de minute, se întarce peştele şi se mai dă încă 15 minute la cuptor;
  • În final se rumeneşte uşor cu flacăra de grill, 2 – 3 minute, cu tava amplasată pe raftul superior al cuptorului (adică mai aproape de flacără).

Cartofi prăjiţi (pentru garnitură) bănuiesc că ştiţi să preparaţi :D. Cum m-a dus pe mine capul:

  • cartofii noi i-am lăsat vreo oră în apă cu sare grunjoasă (în felul acesta se curăţă mai uşor);
  • i-am frecat cu un burete de sârmă până s-a dus toată coaja;
  • i-am scurs bine de apă şi i-am tăiat în 6 pe lungime;
  • i-am aruncat apoi în uleiul bine încins din friteuză şi i-am scos (bine scurşi de excesul de ulei) când s-au ridicat la suprafaţă, rumeniţi.

Fiind totuşi vorba despre peşte, am zis că un sos de usturoi se pretează mai bine decât o salată. Ca să nu fie usturoiul prea greu, am înlocuit clasicul mujdei cu un sos pe bază de iaurt grecesc, sos a cărui preparare este descrisă aici. Şi pentru că prin definiţie peştele locuieşte în mediu lichid, nu l-am lăsat pe uscat ci l-am udat cu un Sauvignon Blanc rece şi sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Pană de crap în crustă de fulgi de porumb şi de migdale

  1. Pingback: Pană de crap cu mămăligă și ciuperci | Food and beyond…

  2. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

  3. Pingback: File de crap în crustă de pesmet și făină de migdale | Food and beyond…

  4. Pingback: File de crap în crustă de pesmet și făină de migdale | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.