Ouă umplute cu pateu (pastă) de somon

Ouă umplute – genul de antreu pe care îl facem atunci când dispunem de un excedent de ouă fierte, de regulă în săptămâna de după Paște. Mai facem ouă umplute (sau cremă de zahăr ars) când ouăle din frigider sunt pe cale să părăsească termenul de valabilitate imprimat pe ele (cu ouăle de la țărani, nu o să întâmpinați astfel de probleme, ele fiind perpetuu proaspete 😉).

101

Sunt ușor de făcut, așa că ați putea să le pregătiți pentru orice masă cât de cât festivă. Trebuie doar să aveți câteva cunoștințe elementare din capitolul „cum se fierbe un ou”, să știți să deschideți o conservă, să nu plângeți prea mult când curățați și tocați o ceapă și să fiți în stare să încropiți o maioneză (aici puteți trișa – luați maioneză de-a gata de la alimentară).

Ingredientul de bază al umpluturii îl reprezintă gălbenușurile fierte pe care trebuie să le transformați într-o pastă cât mai fină – fie zdrobindu-le cu furculița, fie trecându-le prin robotul de bucătărie. La această pastă mai puteți adăuga ceapă tocată mărunt și maioneză sau muștar, unt și pate de ficat, ton sau sardele din conservă, pastă sau paté de somon (ca în rețeta de mai jos). Umplutura poate fi ușor picantă sau picantă de-a binelea (adăugându-i praf de chili sau boia de ardei iute), caz în care o să obțineți așa-numitele Deviled eggs).

Assortment of Homemade Contemporary Deviled Eggs.jpgSursa foto: Wikipedia

Pentru decor, pe lângă un strop de maioneză puteți folosi chestii mici și viu colorate: frunze de pătrunjel, coriandru sau mărar, boabe de piper roșu, alb, negru sau verde, felii subțiri de ridichi, inele de ceapă verde sau cepșoară, bucăți de ardei iute, bucăți de somon afumat etc.

Ce vă trebuie?

  • 8 ouă
  • 200 g (1 borcan) pateu de somon
  • 2 lingurițe de muștar (poate fi muștar dulce, picant, Dijon)
  • 100 mL ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă medie (albă sau roșie)
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • Sare marină și piper negru sau mixt, ambele proaspăt râșnite – după gust

Dacă nu aveți încredere în ingredientele pateului de somon comercial, vi-l puteți prepara singuri, dând prin robotul de bucătărie 160 g somon afumat împreună cu o linguriță de pastă de tomate, la care adăugați treptat ulei de floarea soarelui până când obțineți consistența dorită.

111

49252244666_679572c716_o

Cum procedați?

Puneți la fiert 7 ouă în apă rece în care ați dizolvat o linguriță rasă de sare extrafină.

Lăsați ouăle să fiarbă 4 – 5 minute (măsurate de când a început să clocotească apa), apoi mutați-le într-un vas cu apă rece sau apă cu gheață, pentru a opri gătirea ouălor și a ușura curățirea lor.

După ce s-au răcit, curățați coaja ouălor, tăiați-le în jumătate pe lungime și separați gălbenușurile.

101

102

Albușurile fierte așezați-le pe un platou. Încercați să le puneți așa cum se vede în imaginea de mai jos, nu invers.

_208

Într-un robot de bucătărie puneți ceapa curățată și tăiată în bucăți, șapte gălbenușuri fierte (unul îl păstrați pentru maioneză), conținutul borcanului cu pateu de somon, sare și piper. Nu puneți prea multă sare, pateul de somon conține suficientă sare (2,28 g, mai precis).

104

102

105

Mixați până când obțineți o pastă omogenă pe care o treceți într-un poș și o folosiți ca să umpleți albușurile fierte.

106

107

Separat, dintr-un gălbenuș fiert (v-am zis mai sus să păstrați unul), unul crud, două lingurițe de muștar, un praf de sare, puțină zeamă de lămâie și circa 100 mL de ulei preparați o maioneză. Puteți folosi și o maioneză „light”, cu iaurt și mai puțin ulei.

108

Puneți maioneza într-un alt poș, cu deschiderea mai mică și ornați ouăle umplute. Pentru decor, puteți presăra câteva frunzulițe de pătrunjel verde, eventual și bucățele mici de somon afumat.

109

110

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Ouă umplute cu pateu (pastă) de somon

Leave a Reply

Your email address will not be published.