Ouă umplute cu pastă de ceapă roșie și pate de ficat

Ipotetic vorbind, să zicem că te-ai panicat și, pe lângă cele 5 baxuri de hârtie igienică pe care le-ai clădit în coșul de cumpărături, ai pus și-un cofraj mare cu ouă. Că doar vine acușica Paștele și îți trebuie la cozonaci, pască și ouă roșii. În febra cumpărăturilor, nu te-ai mai gândit că, spre deosebire de hârtia igienică, ouăle sunt produse perisabile. Acuma stai și te uiți la data ștampilată pe ouă și constați că pică înainte de 12 sau 19 aprile 2020, după confesiune. Te panichezi din nou, pus fiind în situația de a alege între o posibilă toxiinfecție alimentară și posibila procopsire cu “noul coronavirus” în deplasarea tur-retur la magazinul de ouă proaspete. Rațiunea îți spune să #staiacasă și să limitezi pagubele. Adică o să ai șanse mai mari de a trece peste faptul că n-o să poți pune pe masa de Paște ouă roșii, pască și cozonac, poate nici salată boeuf, decât să te hazardezi să ieși din casă și să te iei la trântă cu virusul. Bine, există și varianta achiziționării de ouă online, cu livrare în față ușii. Deocamdată. Până la Paște mai sunt 3 – 4 săptămâni. Și ca să nu arunci ouăle, încearcă să le valorifici. Găsești aici câteva sugestii. Iar dacă ești blindat și cu pateuri, muștar și ceapă roșie, poți încerca și rețeta de mai jos.

104

Ce vă trebuie?

  • 6 – 8 ouă;
  • 1 – 2 cutii mici (120 g bucata) pate de porc;
  • 1 – 2 cepe roșii;
  • 3 – 4 linguri de muștar (preferabil de Dijon, dar dacă n-aveți, folosiți de care găsiți);
  • 1 – 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • Sare, piper – după gust.

Cum procedați?

Spălați bine ouăle și apoi puneți-le la fiert în apă rece. Dacă vreunul dintre ele înceacă să facă pluta pe spate sau pe burtă, dați-l deoparte. Dacă doar încearcă să-și scoată capul din apă sau se dă la fund, e în regulă.

201

De când apa începe să clocotească, măsurați 5 – 6 minute, apoi stingeți focul și mai lăsați ouăle un minut în apa în care au fiert. Lăsați-le să se răcească sub jet de apă rece, apoi curățați-le de coajă.

101

Cât se răcesc ouăle, curățați ceapa, spălați-o și tocați-o mărunt.

105

Tăiați în jumătate pe lungime ouăle și puneți gălbenușurile deoparte, într-un vas încăpător. Sfărâmați-le, apoi adăugați muștarul, pateul, sare și piper și frecați-le până când obțineți o pastă omogenă.

102

 

103

106

107

108

Încorporați în pastă ceapa tocată și zeama de lămâie, apoi potriviți gustul final de sare și piper.

109

110

111

Cu compoziția rezultată, umpleți jumătățile de albuș.

112

Le puteți orna cu puțină maioneză, boabe de piper roșu, felii de ridiche, frunze de pătrunjel, ceapă verde, felii de castraveciori murați sau în oțet și lista poate continua.

210

113

Dacă vă mai rămâne umplutură, o puteți tartina pe bucățele de pâine prăjită sau pe “Mini toast”.

_101

208

211

Nu uitați că atât ouăle umplute cât și umplutura excedentară se păstrează la rece, în frigider. Însă nu pentru o perioadă prea mare de timp.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Ouă umplute cu pastă de ceapă roșie și pate de ficat

  1. Pingback: Cum valorificăm ouăle fierte de la Paște | Food and beyond…

  2. Mulțumesc pentru rețeta și bine ai revenit pe blog! Am inceput sa gătesc (mai bine zis, a trebuit, din cauza măsurii de distanțare sociala) și am încercat câteva dintre rețetele de aici. Explicațiile sunt foarte detaliate și folositoare. Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.