Ouă umplute – astăzi cu maioneză și ceapă roșie

La noi acasă (probabil și la voi), zodia ouălor umplute cade imediat după zodia ouălor roșii de Paște, când se constată că numărul ouălor viu colorate a depășit cu mult posibilitățile asimilative ale celor cărora le erau destinate. Și atunci apare necesitatea transformării acestora în altceva decât reziduuri menajere.

Uneori, ouăle umplute se autoinvită la masă și în situația în care ai în frigider un cofraj* cu ouă care au ștampilate pe ele data de mâine (sau chiar de ieri). Și dacă nu facem o omletă pentru Pantagruel sau ceva “prăji” (cu accent pe ă), ori chiar crème brulée, rămâne opțiunea ouălor umplute cu diverse chestii: ton, sardele, pate de ficat, sau alte trăsnăi care ne fulgeră creierul. Cum ar fi, de exemplu, ceapa roșie.

Ce vă trebuie?

 • 10 ouă (împreună cu 1 L de apă și 1 linguriță de sare fină)
 • 1 ceapă roșie medie spre mare
 • Sare și piper – după gust

Pentru maioneză:

 • 1 gălbenuș fiert – se recuperează dintr-unul din ouăle anterior puse la fiert
 • 1 gălbenuș crud – se separă dintr-un ou nefiert (evident)
 • 2 linguri de muștar (dulce, normal, iute, Dijon – după gustul fiecăruia)
 • 1 linguriță de suc de lămâie
 • ¼ linguriță sare fină
 • 400 mL ulei de floarea-soarelui

Pentru decor:

 • boabe de piper roșu (cam 60 ± 5%)
 • frunze de rucola (sau orice altă buruiană care conferă contrast cromatic: pătrunjel, mărar, coriandru)

_201

_207

Notă: pateul Bucegi care apare în cadru alături de ceapa roșie este prezent acolo din două motive:

 1. N-am avut la îndemână pate Ardealul, cunoscut pentru conținutul său ridicat de fainoșag;
 2. Am trăit cu impresia nefundamentată științific că golurile lăsate de cele 10 gălbenușuri nu vor putea fi umplute de 9 gălbenușuri + o ceapă cu volumul cel puțin egal cu cel al 2 – 3 gălbenușuri.

Cum procedați?

Puneți ouăle la fiert în apă rece cu sare și lăsați-le să fiarbă 4 – 5 minute. Timpul de fierbere îl măsurați nu de când ați pus oala cu apă pe foc, ci de când aceasta începe să fiarbă intens (cu multe bule adică).

_202

_203

Aruncați apa fierbinte și răciți bine ouăle fierte sub jet de apă rece. Apoi le ștergeți, le curățați de coajă și le tăiați în jumătate. Pe lungime.

_204

_205

Jumătățile de albuș le puneți pe un platou încăpător, cu concavitatea în care a fost gălbenușul orientată înspre tavan.

_208

Gălbenușurile fierte extrase (mai puțin unul pe care îl veți folosi la prepararea maionezei) le puneți în recipientul robotului de bucătărie.

În același recipient adăugați și ceapa roșie, în prealabil curățată și tăiată în bucăți mari.

_209

Preparați maioneza, urmând algoritmul de mai jos:

 1. Dacă vă e prea lene s-o faceți, treceți direct la Pasul 4.
 2. Aplicați metoda pe care o folosiți de obicei când faceți maioneză.
 3. Dacă nu știți cum, învățați de aici.
 4. Dacă nu vă iese, dați fuguța la băcănia de proximitate sau la megaimajul cel mai apropiat și cumpărați maioneză gata făcută. Un borcan de 330 mL ar trebui să fie suficient.

Tocați gălbenușurile împreună cu ceapa roșie, nu înainte de a pune capacul pe recipientul robotului de bucătărie. Chiar dacă robotul este proiectat astfel încât să nu pornească fără capacul pus și etanșat corespunzător, ingeniozitatea umană este fără limite.

better idiots

_210

Amestecați bine pasta fină de gălbenușuri + ceapă cu jumătate din cantitatea de maioneză, asezonați cu sare și piper și puneți rezultatul într-un poș.

_211

_212

Maioneza rămasă puneți-o în alt poș.

Umpleți semiouăle cu pasta din primul poș.

_213

Decorați-le apoi cu maioneza din al doilea poș.

_214

Treceți acum la munca de chinez bătrân (nu-i corect politic ce-am spus; aici se cerea un “senior de origine asiatică”) și puneți câte trei boabe de piper pe fiecare piesă, prin piesă înțelegând acele jumătăți de ou umplute cu pastă de ceapă roșie și gălbenuș și grunduite cu maioneză.

Frunzele de rucola le puteți pune sub, printre, ori peste ouăle umplute – a se vedea prima sau ultima poză.

_217

Antreul astfel pregătit se dă (și se păstrează) la rece în recipiente ermetic închise. Nu de alta, dar emanațiile cepei nu știu să ocolească alte preparate lângă care se află, cum ar fi deserturile, de exemplu.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

* – cofraj și nu “cofrag”, cum deranjant se aude și se vede tot mai des în vorbirea și scrierea curentă. Pentru o viziune mai largă asupra evoluției limbii române, două opinii contradictorii găsiți aici și aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.