Orez prăjit

000Mai dificil decât „adăugaţi punguţă cu orez în apă clocotită şi fierbeţi X minute”. Mai gustos, mai colorat, mai apetisant.

Ce vă trebuie?

Evident, orez. Două punguţe a 125 g. De care vă place. Apoi, nişte şuncă de Praga. Mai puţin de 100 g. O ceapă galbenă medie, şi două – trei fire de ceapă verde. O jumătate de ardei gras roşu şi câteva boabe (20 – 21) de măzăre proaspătă sau congelată. Nişte ulei de susan (½ linguriţă) şi nişte ulei „normal” (măsline, floarea soarelui etc. – vreo lingură, două).

Cum procedaţi?

  • Începeţi la fel ca la „adăugaţi punguţă cu orez în apă clocotită şi fierbeţi X minute”, numai că fierbeţi X – 3 minute. Adică mai puţin decât scrie pe ambalaj, ca să nu fie fiert complet. „Al dente”, cum ar zice mâncătorii de paste.
  • Tăiaţi şunca în bucăţi mici şi rumeniţi-o în uleiul de susan îndoit cu ulei normal. 2 – 3 minute la foc mediu ar cam fi de-ajuns. Daţi deoparte şunca prăjită şi completaţi, la nevoie, uleiul din tigaie.
  • Căliţi ceapa galbenă tocată mărunţel, până când devine sticloasă.
  • Adugaţi ardeiul gras tăiat cubuleţe şi mai căliţi 1 – 2 minute.
  • Răsturnaţi acum în tigaie orezul (fără punguţă). Căliţi 1 – 2 minute, amestecând.
  • Adăugaţi  boabele de mazăre şi ceapa verde tăiată inele. Căliţi încă 2 minute, amestecând.
  • Adăugaţi înapoi în tigaie şunca prăjită, potriviţi de sare şi pier.
  • Turnaţi ¼ de cană de apă, amestecaţi şi ţineţi pe foc până se evaporă apa (cam 3 – 5 minute).

 

 

 

 

Cam asta-i tot. Tocmai v-aţi căpătat cu o garnitură pentru pui, porc sau vită preparate la wok. Sau cu o garnitură la puiul Tikka sau Tikka Masala.

Dacă doriţi, dublaţi cantitatea de şuncă de Praga din reţetă şi veţi obţine un preparat de sine stătător.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

11 thoughts on “Orez prăjit

  1. Pingback: Pui Tikka Masala | Food and beyond…

  2. Pingback: Crochete de ton | Food and beyond…

  3. Thanks , I have recently been searching for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

  4. I just want to mention I am beginner to weblog and seriously liked your web page. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You surely come with fantastic articles. Thanks a lot for sharing with us your web-site.

  5. Pingback: Amintiri americane – în Vegas, la “împinge tava” | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.