Orez interzis

100Orezul interzis este o varietate (de fapt sunt mai multe) de orez negru, foarte bogat în fier, vitamina E și antioxidanți (sau cel puțin așa se zvonește). Spre deosebire de alte tipuri de orez, nu este lipicios și fierbe destul de greu (asta am constatat-o personal). Prin fierbere se colorează în purpuriu închis (era să zic Deep Purple), datorită antocianilor pe care îi conține și care îi conferă caracterul antioxidant. Denumirea de “orez interzis” se pare că provine de la faptul că în China era rezervat doar pentru masa împăraților, care – se știe – își aveau domiciliul în Orașul Interzis.

L-am pregătit ghidându-mă după una dintre cele 1001 rețete culinare din cartea cu același nume apăruta în traducere românească la Editura Litera Internațional în 2008 (p. 235). Am preparat doar două porții, dar cam tot atâta timp vă ia (circa 2 ore) să gătiți mai multe porții.

Ce vă trebuie?

  • 125 g (¾ cană) orez negru, cu bob scurt;
  • 1 ceapă galbenă mică;
  • 2 căței de usturoi;
  • 0,5 L supă de pui (am folosit supă de pui adevărat, nu din cuburi, pe care o țineam în congelator, să fie de-o nevoie);
  • 50 mL vin roșu sec (Cabernet Sauvignon, de exemplu);
  • 20 – 25 g unt;
  • 1 limetă (lime);
  • 1 lingură de ulei de măsline.

Cum procedați?

  • Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt (separat!);
  • Radeți coaja de la limetă și păstrați-o, apoi curățați partea albă a cojii, iar pulpa rămasă tăiați-o în sferturi;
  • Aduceți la fierbere supa de pui (dacă folosiți supă congelată, scoateți-o din timp și lăsați-o să se decongeleze în frigider);
  • Încingeți într-o tigaie antiaderentă încăpătoare uleiul de măsline în care topiți untul;
  • În grăsimea încinsă căliți la foc mediu ceapa, până când devine sticloasă (cam 2 – 3 minute);
  • Adăugați usturoiul și mai căliți încă un minut;
  • Răsturnați în tigaie orezul și acoperiți-l cu supă de pui, apoi adăugați sferturile de limetă;
  • Când supa începe să clocotească dați focul la mic, acoperiți tigaia și lăsati totul să fiarbă încet;
  • Mai amestecați din când în când și completați cu supă de pui fierbinte, pe măsură ce orezul o absoarbe pe cea din tigaie;
  • După vreo oră și jumătate de fierbere (sau când orezul este aproape fiert), puteți adăuga vinul roșu ;
  • Mai fierbeți 10 – 15 minute cu tigaia acoperită, apoi lăsați-o descoperită, tot la foc mic, să se evapore excesul de lichid (dac-o mai fi);
  • În final trebuie să rămână o cremă groasă, cu boabe de orez individuale (dar pătrunse), în care puteți presăra niște coajă rasă de limetă (după gustul fiecăruia).

Se servește fierbinte, de obicei în calitate de garnitură la pește-spadă, carne de porc ori crustacee. Aș fi vrut să-l pun lângă niște “cotlete” de pește-spadă, însă negăsind așa ceva prin zonă l-am asortat cu niște filé de somn dat la cuptor pe pat de roșii și lămâie și l-am stropit cu un Riesling Italian rece și sec.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

6 thoughts on “Orez interzis

  1. Daca pana acum am tot ezitat sa cumpar orez negru reteta asta m-a convins 🙂 Neaparat trebuie sa incerc si eu sa gatesc orez din asta interzis. Cred ca e tare bun 🙂

    • E foarte bun, numai că e cam ciudat. Fierbe greu. Fierbe mai rapid (30 – 40 de minute) dacă este înmuiat în prealabil, ori dacă se pune la fiert abia în momentul în care clocotește apa. Pentru risotto sau preparate similare, e nevoie de multă răbdare și multă supă de pui :).

  2. Pingback: Orez interzis | Bacau Expres

  3. Pingback: Filé de somn pe pat de lămâie și roșii, la cuptor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.