După ce milenii de-a rândul omenirea s-a chinuit să găsească cele mai bune metode de a conserva cât mai mult timp hrana procurată cu mari sacrificii, ajungând abia în secolul al XIX-lea să stăpânească procesul industrial de fabricare a conservelor, după ce mintea umană a scornit tot felul de unelte, dispozitive și tehnologii care să ne ușureze modul de preparare a hranei, inventând, printre altele, și semipreparatele, iată că, relativ recent, ne pocnește și pe noi, românii, valul New Age al stilului de viață – inclusiv în materie de agricultură și alimentație. Brusc, numai ceea ce este natural este și sănătos, de parcă mătrăguna, cucuta, curara, salmonella, bacilul Koch n-ar fi tot produse ale naturii, ci “chimicale”. Respingem cu vehemență (cel puțin unii dintre noi, în special aceia care s-au născut direct în www) îngrășămintele, pesticidele, organismele modificate genetic, medicamentele de sinteză, vaccinurile, alimentele procesate ș.a.m.d. Toate din spatele tastaturii, monitorului, sau ecranului smartphonului de ultimă generație (care, apropo, sunt tot rodul dezvoltării tehnologiei). Unii sunt atât de convinși că tehnologia este mama tuturor relelor, încât refuză și procesarea termică (nenaturală, nu-i așa?) în pregătirea mâncării. Dacă-mi amintesc bine, descoperirea focului, a modului de a-l genera și de a-l controla, a permis desprinderea lui Homo Sapiens de restul viețuitoarelor terestre (drept este că n-am găsit această informație pe rețelele de socializare).
După această lungă, dar necesară introducere, cred că știți deja că o să vă povestesc despre o mâncare pregătită folosind semipreparate.
Este vorba despre un orez hawaiian, care nu-i nici pilaf, nici risotto. Este îmbunătățit (din fabrică) cu ceva boabe de porumb, mazăre verde, ardei gras roșu, așa că dă bine în farfurie și din punct de vedere coloristic. Îl puteți mânca simplu, ca atare, sau drept garnitură pe lângă o bucată de carne sau pește.
Ce vă trebuie?
- 1 pungă (450 g) Amestec Hawaii (congelat) de la Edenia. Conține, așa cum scrie și pe ambalaj, orez alb prefiert, mazăre, porumb dulce, ardei roșu cuburi;
- 1 ceapă albă, mică;
- 3 – 4 fire de ceapă verde;
- 30 + 30 g unt cu 80% grăsime;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- Zeama de la ½ de lămâie;
- 100 mL vin alb, sec;
- 75 – 100 g parmezan ras (se poate înlocui cu Grana Padano sau Pecorino Romano);
- Sare, piper – după gust.
Cum procedați?
Așa cum este indicat și pe ambalaj, amestecul Hawaii nu trebuie decongelat înainte de folosire; se utilizează ca atare.
Curățați ceapa albă și tocați-o mărunt.
Curățați ceapa verde și tăiați-o inele subțiri. Separați partea albă de partea verde.
Într-o tigaie încăpătoare, cu pereți înalți (un wok, de exemplu), încingeți la foc mediu uleiul de măsline cu jumătate din cantitatea de unt (amestecul de unt cu ulei nu stropește când este încălzit).
În grăsimea încinsă căliți ceapa albă împreună cu partea albă a cepei verzi, vreme de 2 – 3 minute.
Adăugați conținutul pungii de amestec Hawaii și înăbușiți, la foc mediu spre mic, cu tigaia acoperită, vreme de vreo 5 minute.
Adăugați vinul și lăsați să fiarbă totul la foc mic, încă 8 – 10 minute, până când se evaporă alcoolul și scade lichidul aproape complet.
Asezonați cu sare, piper și zeamă de lămâie, apoi adăugați restul de unt.
Amestecați să se încorporeze untul în preparat, apoi adăugați parmezanul ras și amestecați bine, din nou.
Luați tigaia de pe foc, adăugați inelele de ceapă verde, acoperiți tigaia cu capacul și lăsați-o să se odihnească vreo 3 – 4 minute înainte de servire.
Cum spuneam, poate fi servit ca fel principal, ori ca garnitură. Eu l-am pudrat cu ceva praf de chilli și l-am folosit drept garnitură pe lângă niște resturi de biban de mare pregătit la cuptor (aveți aici rețeta dacă sunteți interesați). Un pahar de vin alb, sec (preferabil același sortiment pe care l-ați folosit și la gătire) completează în mod fericit festinul.
Iar dacă vă mai rămâne ceva orez hawaiian și pentru a doua zi, îl puteți reîncălzi liniștiți în cuptorul cu microunde. Nu se iradiază, nu se produc radicali liberi, nu se modifică ADN-ul orezului sau al legumelor. Se încălzește doar. 😀
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!
Nu am auzit niciodata de “Orez hawaiian”
https://www.edenia-foods.ro/produse/legume-congelate/amestecuri-legume/amestec-hawaii/
Pingback: Risotto cu porumb și legume – rețeta rapidă | Food and beyond…