Orez cu ghebe – rețetă rapidă

Unii îi zic mâncare de post. Alții o numesc mâncare vegană. Pentru mulți însă, este doar o garnitură (#șîeu).

115

Oricum l-ați boteza, este un preparat rapid, gătibil în mai puțin de 20 de minute. Cu condiția să porniți de la orez deja ales și ambalat în punguțe și de la ghebe sortate, curățate și congelate. Toate fără aditivi, fără conservanți, fără gluten, fără soia, fără MDM, fără coloranți, fără monosodiu glutamat (MSG) adăugat. În general, fară “E-uri” și fără “chimicale”. Că doar astea vă sunt preferințele.

101

102

Ce vă trebuie?

  • 1 pungă (300 g) ghebe congelate;
  • 1 pungă (125 g) orez cu bob lung (Panzani);
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • ½ lămâie;
  • 2 + 2 linguri de ulei vegetal (din sâmburi de struguri, de măsline, de floarea-soarelui);
  • Sare & piper – după gust.

Cum procedați?

Puneți la fiert 1 L de apă, în care veți pregăti orezul. Când apa dă în clocot, puneți în ea jumătatea de lămâie tăiată în patru și punguța cu orez. Așteptați să clocotească din nou apa, apoi lăsați orezul să fiarbă la foc potrivit exact cât scrie pe ambalaj. În cazul de față, 10 minute.

110

Scoateți punguța de orez din apa în care a fiert, scurgeți-o, apoi răsturnați orezul fiert într-un castron încăpător. Asezonați cu sare și adăugați 1 – 2 linguri de ulei vegetal. Vi-l recomand pe cel de măsline, conferă un luciu aparte boabelor de orez.

111

Între timp, cât se încălzește apa pentru orez, ocupați-vă de ghebe.

Încingeți la foc mediu, într-o tigaie, 1 – 2 linguri de ulei vegetal (aici vi-l recomand pe cel din sâmburi de struguri, rezistent la temperaturi ridicate). În uleiul încins răsturnați ghebele congelate.

103

Când gheața din (și dintre) ciuperci se topește, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați ghebele să se înăbușe la foc mediu, preț de vreo 5 minute.

104

105

Asezonați cu sare și piper, apoi lăsați tigaia descoperită, să se evapore apa. Mai amestecați din când în când.

106

După ce ați rămas fără apă în tigaie (asta se întâmplă cam după 7 – 8 minute), rumeniți ghebele vreme de 1 – 2 minute, amestecând continuu.

107

108

Ghebele astfel rumenite le răsturnați peste orezul fiert.

112

Adăugați pătrunjelul în prealabil spălat, scurs și tocat mărunt. Amestecați cu nădejde. Cam asta-i toată (a)facerea. De-acum, către farfurii.

109

113

114

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Orez cu ghebe – rețetă rapidă

  1. Pingback: Orez cu ghebe – rețetă rapidă | Bacău Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.