Orez cu fasole roşie

000Un preparat mai aparte, întrucât pentru noi, românii, combinaţia aceasta orez – fasole este cel puţin ciudată. În zona caraibiană cred că ar fi ciudat pilaful nostru balcanic cu ciuperci. Acuma aveţi şi indiciul cu zona din care se trage acest fel de mâncare. Reţete sunt multe, ingrediente care pot fi adăugate, la fel. Toate au în comun orezul, fasolea, ceapa şi laptele de cocos în care se fierbe orezul, uneori şi fasolea. Ca urmare a nenumăratelor moduri de preparare, al ingredientelor şi/sau condimentelor incluse/omise, rezultatele sunt bineînţeles total diferite. Am încercat să caut o reţetă care să evite ceapa prăjită. Am găsit la „producător” o astfel de reţetă, uşor confuză, scrisă cam pe genunchi. Marele minus al reţetei respective era valoarea prea mare a raportului orez : fasole. Am ajustat-o din mers (văzând şi făcând), reuşind în final să scot ceva comestibil şi interesant (aşa zice soţia mea când gustă o mâncare care nu-i place 🙂 ).

Ce vă trebuie?

  • 150 g fasole roşie, din conservă (din care păstraţi câteva boabe pentru decor);
  • 150 g orez (din acela care se lipeşte), spălat în 2 – 3 ape;
  • 4 roşii cherry, tocate în cuburi mici;
  • 2 şalote curăţate şi tocate mărunt;
  • 1 ceapă albă sau galbenă curăţată şi tocată mărunt;
  • 2 căţei de usturoi curăţaţi şi tocaţi mărunt;
  • 4 rămurele de cimbru;
  • 20 g unt;
  • 400 g (o cutie) lapte de cocos;
  • sare şi piper după gust;
  • 1/2 linguriţă piper de Cayenne (opţional, întrucât este foarte iute).

Folosind aceste cantităţi au ieşit 4 porţii sănătoase.

Cum procedaţi?

  • Se fierbe vreo 5 minute fasolea în sucul propriu la care adăugaţi cam 100 mL de apă caldă;
  • Se adaugă şi se încorporează untul;
  • Se adaugă roşiile, şalotele, ceapa, usturoiul şi cimbrul, piperul de Cayenne, se acoperul cu un capac şi se fierbe la foc mic 45 de minute, amestecând sporadic. Dacă este necesar, se mai completează nivelul de lichid cu apă fierbinte.
  • Se adaugă laptele de cocos, se încorporează şi se adaugă orezul.
  • Se fierbe 15 – 20 de minute, cu vasul descoperit, amestecând (pentru a nu se prinde orezul de fundul vasului). Dacă amestecul se îngroaşă prea tare se poate adăuga puţină apă fierbinte.
  • Se potriveşte de sare şi piper şi se verifică dacă este fiert orezul.
  • Se decorează cu câteva boabe de fasole roşie, pătrunjel verde sau inele de ceapă verde.

Se poate servi ca atare (dacă renunţaţi la unt este chiar de post!), sau în calitate de garnitură la preparate din carne sau peşte gătite în conformitate cu specificul zonei.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Orez cu fasole roşie

  1. Pingback: Piept de pui ca-n Caraibe | Food and beyond…

  2. Pingback: Mini ton la cuptor | Food and beyond…

  3. Pingback: Orez cu fasole roşie | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.