Orez cu ciuperci Shimeji

200Ăst fel de mâncare poate fi inclus și la categoria risotto – dacă ținem cont de metodologia preparării. Dacă ne uităm la ingrediente însă, brânza tare lipsește, așa că îl putem trece la categoria pilaf. Renunțând la unt, poate fi considerată, fără dubii, o mâncare de post. Dar plasarea într-o categorie sau alta contează mai puțin. Important este ce punem în final în farfurie, și dacă ne gâdilă în mod plăcut papilele gustative, ori ba – ca să-l parafrazez pe eminentul pedagog de școală nouă, Marius Chicoș Rostogan (citation needed).

Ca să pregătim un orez cu ciuperci Shimeji, avem nevoie, după cum ar spune Captain Obvious, de orez și de ciuperci Shimeji. Și de încă vreo câteva ingrediente. O să le găsiți citind în continuare, dacă v-am captat atenția.

Ce vă trebuie?

202

  • ½ cană de orez cu bob rotund (cam 120 g);
  • 150 g ciuperci Shimeji brune;
  • 1 ceapă galbenă medie;
  • 1 L supă de legume;
  • 2 – 3 linguri de ulei din sâmburi de struguri (3 dacă nu folosiți și unt, 2 dacă folosiți unt);
  • 25 + 25 g unt (cu minim 80% grăsime) – asta doar în cazul în care nu doriți o mâncare vegetariană ori de post);
  • 200 mL vin alb, sec sau demisec (astăzi am folosit un Chardonnay de Murfatlar, demisec, luat la ofertă – 9 lei/L dacă cumperi 10 L sau mai mult);
  • Piper negru (ori mai bine mixt), măcinat – după gust;
  • Sare – nu este necesară dacă preparați supa din cuburi Maggi, Knorr, sau derivate 😀 .
  • O mână de pătrunjel verde pentru ornare – dar nu-i neapărat necesar.

Cum procedați?

Preparați supa de legume și păstrați-o caldă, la îndemână. O puteți face clasic (fierbeți în 2 L de apă 2 cartofi, o țelină mică, 2 morcovi, 2 pătrunjei, un păstârnac, o ceapă – filtrați, reținând pentru acest preparat doar faza lichidă. Pentru valorificarea fazei solide, vezi niște sugestii aici), sau modern: 2 cuburi de “Supă de legume” se fierb, timp de 1 minut, în apă clocotită (variantă pe care am adoptat-o în ciuda ultraortodocșilor în ale bucătăriei, care – atunci când gătesc – nu folosesc chimicale, ci doar produse “naturale”. Le reamintesc susnumiților că și mătrăguna, cucuta, veninul de viespe, viperă sau cobră, sunt produse naturale. Chiar și curara este un produs natural).

204

Curățați ceapa și tocați-o mărunt.

203

Individualizați ciupercile Shimeji, tăindu-le baza comună. Nu trebuie spălate, șterse sau curățate, doar individualizate (părerea mea și a celor care sunt experți în mâncăruri asiatice. Dacă nu mă credeți, Google it!).

205

Într-o tigaie antiaderentă (cel mai bine un wok), puneți la încins, pe flacără medie, uleiul și jumătate (25 g) din cantitatea de unt. Dacă vreți un preparat vegan, ori de post, renunțați la unt.

201

Căliți ceapa. 4 – 5 minute, cât să de vină aurie.

206

Adăugați ciupercile Shimeji. Căliți-le vreo 8 minute, până când încep să se rumenească.

207

Adăugați orezul. Nespălat. Dacă-l spălați îndepărtați o bună parte din amidonul care va asigura, la final, legarea preparatului. Căliți și orezul încă 2 minute, până când bobul său devine sticlos.

208

Stingeți cu vin și lăsați cam 4 minute amestecul pe foc mediu, să se evapore alcoolul (din vin) și să scadă (adică să se evapore) faza lichidă.

209
210

Adăugați prima porție de supă fierbinte (cam 200 mL) și reduceți focul.

212

Când aproape prima porție de supă s-a evaporat, adăugați piperul și încă o porție de supă. Fierbeți în continuare. Continuați adăugarea supei în porții de ~ 200 mL, până când fierbe orezul (nu durează mai mult de o jumătate de oră).

211

Adăugați restul de unt (dacă v-ați hotărât pentru preparatul de post, săriți această etapă), amestecați energic, luați tigaia de pe foc, adăugați pătrunjelul decorativ (opțional – eu n-am făcut-o din lipsă de pătrunjel verde), și lăsați totul să se liniștească, măcar 5 minute.

213
214

Ați ajuns la faza în care preparatul este “bun de mâncat”.

Întrucât preparatului despre care am făcut vorbire până acum (cum ar zice avocații) i-am pus unt, nu mai contează că l-am folosit pe post de garnitură pentru niște ficăței trași la tigaie.

200

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.