Omletă aromată picantă

_100“O omletă este o omletă. Ce mare șmecherie?” Se poate aborda subiectul și în această manieră. La polul opus am putea găsi ziceri gen: “Wow! Omletă aromată! Și picantă, pe deasupra! O minunăție. Gustoasă, delicioasă, pe care să o savurezi cu plăcere!” (și da, chiar am întâlnit sintagma “savurați cu plăcere”, și nu numai o dată sau de două ori)

_101

Oricum am întoarce-o, o certitudine există: pentru o omletă aromată și picantă avem nevoie de ouă. Pe care, conform înțelepciunii britanice (fără de care nu știu zău cum ne-am descurca), trebuie să le spargem.

Ce vă trebuie?

Pe lângă cele două ouă (din care iese o porție de omletă), ne-ar mai trebui:

  • Câțiva stropi de ulei picant (am avut niște ulei de măsline infuzat cu chilli, piper roz și ceva verdeață);
  • 20 – 30 g de unt;
  • O roșie mică, bine coaptă;
  • Cam 40 – 50 g brânză cu mucegai albastru (așa-zisa “blue cheese”);
  • Vreo 2 – 3 frunze de busuioc;
  • Ceva sare și piper – cât să (ne) simțim bine (cu) gustul omletei.

Cum procedați?

Ca să nu vă treziți că ardeți omleta, ar fi bine ca să vă pregătiți din timp și să aveți la îndemână ingredientele și sculele necesare.

Spălați bine roșia și tăiați-o în cuburi;

_102

Tăiați în cuburi mici brânza;

_103

Bateți bine ouăle, asezonându-le cu sare și piper.

_105

Având totul pregătit, puneți la încins tigaia antiaderentă pe care ați uns-o cu ulei picant și în care topiți untul, la foc potrivit.

_104

Când untul începe să spumeze, adăugați bucățile de roșie și lăsați-le să sfârâie în unt cam vreo două minute. Adăugați apoi ouăle bătute, întinzându-le uniform pe tot fundul tigăii.

_106

Lăsați omleta să se coacă preț de un minut și reprimați-vă tentația de a amesteca în ea.

_107

Adăugați brânza, apoi – la un minut distanță – presărați bucăți rupte (nu tocate) din frunzele de busuioc. Iarăși este esențial să nu umblați cu lingura prin tingire.

_108
_109

Și acum, vine finalul apoteotic: stingeți flacăra de sub tigaie și acoperiți tigaia cu capacul. Lăsați-o așa, acoperită și nemișcată preț de 4 – 5 minute. În ăst timp, omleta se desăvârșește doar din căldura înmagazinată de tigaie. Și o să arate în final cam așa:

_110

Partea grea, de abia acum începe: omleta trebuie transferată din tingire în blid, o operațiune imperios necesară dacă dispozitivul în care s-a săvârșit omleta este teflonat. În caz că vă reușește transferul, puteți pune în farfurie și o felie de pâine prăjită feliată artistic, să dea bine în poză. Pentru udătura adaptabilă acestui preparat, vă recomand să căutați la alte omlete.

_111

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.