Ochiuri româneşti cu jambon şi sos de muştar

000Am murdărit 3 castroane, 2 tigăi, un tocător şi o farfurie ca să le fac. Dacă aveţi pe cineva care să vă spele vasele, puteţi încerca asta acasă 😀 .

Ochiurile româneşti sunt ruda de la ţară a ouălor Benedict şi a ouălor florentine. Aceste ultime două preparate sunt în esenţă ochiuri fierte în apă (adică ochiuri româneşti) împopoţonate cu câte un sos fancy şi acompaniate fie de jambon (Benedictele), fie de spanac (Florentinele). Şi aşa precum ruda de la ţară se găteşte cu ce are mai bun când merge la oraş, tot aşa am ferchezuit şi eu ochiurile româneşti, ca să dea bine.

Ce vă trebuie?

  • 3 ouă (de la unul numai gălbenuşul);
  • 2 linguriţe de muştar cât mai exotic (am utilizat o specialitate franţuzească numită Délice de Chardonnay, în compoziţia căreia intră muştar cu boabe şi vin Chardonnay – găsiţi la Selgros sub sigla „La Moutarde des Chefs”);
  • puţin piper amestecat (alb, negru, roşu, verde) proaspăt râşnit;
  • un praf de sare;
  • 4 – 5 linguri de oţet (merge şi oţet clasic, nu neapărat ce vedeţi în poze);
  • 2 felii de pâine cu secară (sau de care aveţi);
  • 2 felii de jambon (sau prosciutto);
  • câteva fire de mărar verde;
  • 2 – 3 frunzuliţe de pătrunjel.

Cum procedaţi?

  • Preparaţi mai întâi un sos dintr-un gălbenuş de ou pe care îl frecaţi cu muştar, îl condimentaţi cu sare şi piper şi-i încorporaţi în final mărarul tocat cât mai mărunt posibil;
  • Încălziţi feliile de pâine la microunde (700 W, câte 30 de secunde pe fiecare parte);
  • Aşezaţi peste pâine feliile de jambon;
  • Puneţi apă într-un vas larg şi adânc, adăugaţi oţetul şi aduceţi-o la fierbere;
  • Când începe „fierberea în bule” (nu aşteptaţi „fierberea în film”*) răsturnaţi cu grijă ouăle (fără coajă, evident), adunaţi cu o spumieră albuşul peste gălbenuş şi fierbeţi cam 2 – 3 minute;
  • Scoateţi cu spumiera ouăle şi cufundaţi-le într-un vas cu apă rece (cu gheaţă). În felul acesta veţi stopa procesul de coagulare a proteinelor şi gălbenuşul va rămâne moale.
  • Aşezaţi ochiurile peste jambon, puneţi peste ele sosul de muştar şi decoraţi cu pătrunjel verde.

* – studenţii mei (foşti şi actuali) ar trebui să ştie despre ce este vorba 🙂

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

3 thoughts on “Ochiuri româneşti cu jambon şi sos de muştar

  1. Pingback: Ochiuri româneşti cu jambon şi sos de muştar | Bacau Expres

  2. Cat de mult imi plac ochiurile romanesti. Bunica, Dumnezeu s-o ierte, imi facea cand eram mic iar bunicu zicea ca sunt de regim ca nu au ulei si nu ii plac. Cred ca o sa-mi fac si eu aici, dar fara sosul de mustar ca sunt unul din aceea caruia nu ii place mustarul deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.