O tigaie cu de toate

Sau, mă rog, cu aproape de toate. Tehnic vorbind, nu este chiar o tigaie, ci un wok. Pietrificat (adică Stone Forte), de la Delimano. Avem așa: ciuperci champignon, de cultură, de la Zalău. Bucățele de bacon, de la Olanda. Morcov, una bucată, de la Carrefour.

102

Avem și un spray cu propan (propelant) și ulei de rapiță genetic nemodificată (vorba comersantului), made in USA. Și diverse alte chestii: brânză cu mucegai albastru, pătrunjel verde, rămășițe reciclabile de legume mexicane și de friptură din mușchiuleț de porc. Și imaginație. Suficientă.

101

107

Ungem wokul cu spray, îl încingem, și apoi aruncăm în el baconul mărunțit. Adăugăm și o porție de unt (cu cel puțin 80% grăsime). Călim baconul preț de vreo 7 – 8 minute, la foc potrivit, asezonându-l cu puțin piper mozaic proaspăt râșnit. Sare nu punem, o să vină suficientă din brânza mucegăită.

103

104

Când baconul dă semne că e suficient de rumen, aruncăm în tigaie morcovul curățat (sau doar bine spălat) și feliat în rondele subțiri (2 – 3 mm).

105

Îl pârpolim vreo două minute, apoi adăugăm în wok ciupercile bine șterse (pentru a îndepărta eventualele urme de pământ) și feliate subțire. Cam 100 – 120 g sunt suficiente.

106

Lăsăm și ciupercile 3 minute la rumenit, apoi le înăbușim (punând un capac pe wok) încă 3 – 4 minute. Dăm deoparte capacul, reducem focul și lăsăm chestia să fiarbă vreo zece minute, cât să scadă considerabil apa lăsată de ciupercile nădușite. Eventual, putem adăuga și o mână de pătrunjel verde tocat.

108

În ăst timp, tăiem cam 100 g de brânză cu mucegai albastru în cuburi mărișoare, pe care le zvârlim în wok, amestecând continuu până când brânza se topește, formând un sos mai mult sau mai puțin consistent.

109

Din acest moment ne putem opri cu gătitul, aruncând ceva pătrunjel verde în tigaie și luând-o de pe foc.

Ori, dimpotrivă, mai putem “îmbunățăți” tigaia, aruncând în ea ce-am mai găsit prin frigider: două – trei linguri de legume mexicane, o bucată de friptură din mușchiuleț de porc, bucătațită corespunzător. Asta am avut, asta am pus. Voi ce-ați mai pune?

110

111

112

113

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.