O “Adunare generală” puțin altfel – tocană de legume la cuptor

100Pe vremea când în România stagiul militar era obligatoriu, meniul de cazarmă era destul de anost și predictibil. Mâncărurile aveau denumiri codificate, ca să nu înțeleagă inamicul ce bunătăți mânâncă soldatul român. Astfel, orezul se chema “balastru”, macaroanele erau alintate “conducte”, iar tocana de legume era denumită “adunare generală”. O “adunare generală” ceva mai gustoasă decât cea pe care mi-o amintesc din vremea când eram terist (militar cu Termen Redus – pentru cei care s-au născut mai târziu) am încropit bazându-mă pe o rețetă tradițională grecească, pe care v-am povestit-o mai demult aici.

Ce vă trebuie?

  • 800 g cartofi (circa 3 – 4 cartofi mai măricei);
  • 500 g țelină (sau o țelină potrivită ca mărime);
  • 250 g ciuperci champignon (4 – 5 ciuperci medii);
  • 2 dovlecei (cam 150 g bucata);
  • 3 – 4 morcovi;
  • 2 cepe (ar fi de preferat cele roșii, dar în lipsă merge și ceapa galbenă);
  • 6 – 8 căței de usturoi;
  • 1 ardei gras mare (roșu sau galben);
  • 150 g fasole verde păstăi (poate fi și congelată);
  • 150 g mazăre (la fel, merge și cea congelată);
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 1 – 2 fire de usturoi verde;
  • 2 – 3 roșii;
  • ½ legătură pătrunjel;
  • ½ legătură mărar;
  • 2 – 3 roșii potrivite;
  • 1 – 2 lingurițe de oregano uscat;
  • 3 – 4 linguri de ulei de măsline;
  • Sare și piper – după gust.

Cum procedați?

  • Preîncălziți cuptorul la 160 ˚C și pregătiți o tavă încăpătoare, cu margini înalte, pe care o ungeți cu 1 – 2 linguri de ulei;
  • Adăugați pe rând în tavă (rețineți un lucru important: nu se adaugă apă în tavă. Toate ingredientele conțin suficientă apă pentru scopul propus și vor fierbe molcom “în suc propriu”):
    • cartofii curățați și tăiați pe lung în 6 sau 8 felii;
    • ciupercile spălate, scurse și tăiate în sferturi;
    • ceapa veche curățată și tăiată în sferturi;
    • cățeii de usturoi curățați și lăsați întregi;
    • morcovii curățați și tăiați în rondele;
    • dovleceii curățați (sau doar bine spălați dăcă vă place și coaja) tăiați în cuburi mari (2 cm);
    • țelina curățată, la fel tăiată în cuburi mari;
    • ardeiul gras spălat și tăiat în bucăți de 1,5 – 2 cm;
    • fasolea și mazărea – dacă sunt congelate le puneți direct așa; dacă sunt proaspete, le spălați și le scurgeți;
  • Presărați peste amestecul de legume din tavă oregano și asezonați cu sare și piper;
  • Stropiți conținutul tăvii cu restul de ulei;
  • Acoperiți conținutul tăvii cu o folie de aluminiu, pe care o perforați din loc în loc cu o furculiță;
  • Dați tava la cuptor pentru circa 2 ore (după o oră controlați conținutul tăvii și amestecați-l și ridicați temperatura la 170 ˚C);
  • Între timp spălați ceapa verde, usturoiul verde, roșiile, mărarul și pătrunjelul;
  • Feliați roșiile, tăiați rondele ceapa și usturoiul, tocați (ceva mai mărișor) pătrunjelul și mărarul;
  • Presărați uniform peste legumele din tavă ceapa și usturoiul, apoi pătrunjelul și mărarul, iar deasupra așezați roșiile feliate;
  • Ridicați temperatura în cuptor la 200 ˚C și dați din nou tava la cuptor (neacoperită) pentru încă 20 de minute (eventual rumeniți apoi încă 5 – 7 minute cu flacăra din bolta cuptorului – fără să ardeți conținutul).

După tot acest timp (adică aproape 2 h și jumătate), “adunarea generală” este numai bună de mâncat.  Dacă sunteți vegetarieni sau țineți post, vă spun de pe-acum “Poftă bună!”. Dacă nu aparțineți nici uneia din categoriile menționate, uitați-vă la imaginile următoare, care grăiesc de la sine.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.