Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce se scrie pe net este comestibil

000Prima parte a titlului o cunoaşte toată lumea cât de cât familiarizată cu proverbele românilor. Pentru partea a doua îţi trebuie ceva experienţă personală, că tot înţelepciunea populară românească ne învaţă că „tot păţitu-i priceput” şi „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul gol”.

Fapte:

Găsesc, în mai multe rânduri, o reţetă de „cartofi suedezi” puţin adaptată în stilul românesc (cu şunculiţă, kaiser etc.). Văd poza – apetisant. Mă uit la sursă: o comunitate cu aproape 49000 de fani (mai târziu mi-am amintit că nu mărimea contează ci calitatea). Reţetă „plăcută” de 9252 de vizitatori şi „răspândită” de alţi 5581. Îmi zic: hai s-o încerc şi eu, trecând cu prea mare uşurinţă peste prima frază în care se spune candid „Cartofii se taie feliuţe de cca 30 mm …” (adică 3 cm, dacă aveţi probleme cu transformările). Mă apuc de treabă. Tai cartofii la 3 mm (zicându-mi că a fost doar o eroare de tastatură chestia cu 30 mm) şi-i pun în cuptorul preîncălzit la 200°C, aşa cum spune procedura. După 40 de minute (tot conform procedurii) pun kaiserul şi-l mai las nu 10, nu 20 ci 30 (!) de minute (din care ultimele 10 şi cu parmezan ras). Cartofii, nici vorbă să se facă; „al dente” e puţin spus. În poză însă, dădeau bine.

După încă 45 de minute la foc mic (ca să nu se ardă prea tare kaiserul) au devenit comestibili, în schimb s-a stricat tot aspectul comercial.

Lecţia învăţată:

 • Credibilitatea unei „surse” nu prea are legătură cu numărul „admiratorilor” acesteia;
 • Cercetează şi nu crede (orice sau pe oricine);
 • Ar mai fi şi altele, dar vă las plăcerea să le descoperiţi singuri :).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

8 thoughts on “Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce se scrie pe net este comestibil

 1. Pingback: Nu tot ce zboară se mănâncă şi nu tot ce scrie pe net se poate mânca | Bacau Expres

 2. Ziua buna.
  Heh amuzanta treaba, caci am incercat si eu cartofii minune. Au iesit exact, dar exact cum i-ati descris. Ma mai uit eu nitel peste retete caci nu am fost impacata ca nu mi-au iesit si salivam de fiecare data cand vedeam un post de gen. Ei bine am aflat ca acei cartofiori prima data trebuie fierti putin apoi dati prin unt mai apoi taiati a cate 3 cm + sunca + ceapa + cascaval… deci da, nu tot ce scrie pe net se poate manca cu una cu doua 🙂
  Sanatate sa avem!

  • Și eu m-am învățat minte, mai ales în cazul perechii timp – temperatură cuptor. Depinde foarte mult de tipul de cuptor (electric, cu gaze), iar la cuptoarele pe gaz sunt multe variabile care pot ruina o mâncare: presiunea gazelor, cantitatea de aer livrată de E-On pe post de gaz, așezarea grătarului, etanșeitatea cuptorului, starea de curățenie a arzătorului ș.a.m.d. La cuptor nu gătesc decât acasă, unde-mi cunosc foarte bine utilajul.

 3. Asa-i !
  Cu gatitul mai merge cum merge,dar intr-ale patiseriei poti avea surprize de proportii : ori nu iti creste,ori se arde care respecti timpul indicat,ori are o consistenta care nu coincide cu cea prezentata in sursa.
  Asa ca m-am invatat minte. Daca vreau sa impresionez,fac reteta de 2-3 ori inainte de vreun eveniment si eventual fac ajustari dupa gust sau conditiile de lucru,asa cum ati spus : timp-temperatura etc.
  Spor sa avem ! Spor sa aveti !

  • Am încercat, m-am lecuit. Vorba lui Homer Simpson: “You tried your best and you failed miserably. The lesson is, never try.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.