Muşchiuleţ de porc umplut cu piept de pui şi ciuperci

100Am să vă povestesc în continuare o reţetă ceva mai dificilă (nu e chiar de speriat, însă necesită un pic mai multă muncă) cu care vă puteţi impresiona musafirii la o masă mai „cu pretenţii”. Este vorba despre un antreu rece, un muşchi de porc umplut (sau ruladă din muşchi de porc, dacă preferaţi aşa).

Ce vă trebuie?

  • 1 muşchi de porc întreg, de vreo 250 – 350 g;
  • 100 g piept de pui dezosat;
  • 200 g ciuperci Champignon proaspete;
  • 3 – 4 linguriţe de muştar de Dijon;
  • 3 – 4 linguriţe de muştar condimentat cu piper şi ardei gras roşu (găsiţi în Selgros);
  • 100 g cârnat (sau salam) franţuzesc uscat;
  • 100 g brânză Gruyère (se poate înlocui cu caşcaval sau chiar cu caş afumat bine uscat);
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • 2 fire de usturoi verde;
  • 1 legătură de mărar;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 1 ou;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

Mai întâi se pregăteşte umplutura:

  • Spălaţi bine ciupercile şi tocaţi-le cât mai mărunt;
  • Tocaţi la robot pieptul de pui;
  • Tocaţi mărarul;
  • Tăiaţi rondele mici ceapa şi usturoiul;
  • Într-o tigaie antiaderentă căliţi într-o lingură de ulei de măsline ceapa şi usturoiul, preţ de vreo 3 – 4 minute;
  • Adăugaţi ciupercile şi mai căliţi încă 3 minute, amestecând continuu;
  • Adăugaţi pieptul de pui şi căliţi în continuare amestecând, până se albeşte carnea (încă 3 – 5 minute);
  • Treceţi compoziţia într-un bol şi după ce se răceşte adăugaţi mărarul, un ou crud, potriviţi de sare şi piper şi amestecaţi bine, până obţineţi o masă omogenă.

Se trece la etapa următoare, pregătirea ruladei propriu-zise:

  • Muşchiul de porc bine spălat şi uscat se taie parţial pe lungime, se desface şi se bate între două folii de plastic alimentar până când carnea se subţiază şi se întinde, căpătând o formă aproximativ dreptunghiulară;
  • Se întinde pe bucata de muşchi muştarul condimentat în strat uniform;
  • Peste startul de muştar se întinde în strat uniform umplutura preparată anterior;
  • Se taie bastonaşe (05 × 0,5 × 5 cm) salamul (în prealabil decojit) şi brânza Gruyère;
  • Se aşează bastonaşele de cârnat şi de brânză perpendicular pe muşchiul de porc, peste umplutură şi se rulează cu grijă (asta este faza cea mai delicată a operaţiunii; s-ar putea să vă trebuiască vreo 3 – 4 mâini);
  • Se prinde rulada la capete în scobitori (din lemn, nu din plastic!), să nu se desfacă şi să nu fugă umplutura;
  • Se unge rulada pe exterior cu muştar de Dijon şi se tapetează cu pătrunjel tocat;
  • Se pune rulada într-o tavă unsă cu ulei, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptorul preîncălzit la 200°C 30 – 40 de minute;
  • Când muşchiul este făcut (intră uşor furculiţă în el), se îndepărtează folia de aluminiu şi se mai rumeneşte 10 – 15 minute;
  • Se scoate din cuptor, se acoperă cu un şervet de bucăţărie şi se lasă să se răcească lent;
  • Se dă la frigider, după care se taie cu un cuţit bine ascuţit în felii nu mai groase de 1 cm.

Se serveşte la aperitiv, pe post de gustare rece, udat cu o tărie naturală având măcar 40° (tărie alcoolică, nu temperatură 🙂 ).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

4 thoughts on “Muşchiuleţ de porc umplut cu piept de pui şi ciuperci

Leave a Reply

Your email address will not be published.