Mușchiuleț de porc în vin roșu cu garnitură de cartofi fierți trași în unt

117

Să ne înțelegem. “Preparatul” descris mai la vale s-ar putea să nu fie pe placul multora. Că nu e bine pentru că e rău. Nu e bine pentru că cartofi și pentru că carne de porc. E rău pentru că colesterol și pentru că calorii (dacă până acum n-ați sesizat, cacofoniile sunt intenționate). Bineînțeles, dacă o să mâncați așa ceva dimineața, la prânz și seara, șapte zile pe săptămână, 52 de săptămâni pe an, n-o să fie prea bine pentru organismul vostru. Cum spuneam și cu alte prilejuri, doza face otrava.

Ce vă trebuie?

Cantitățile pe care le-am folosit sunt pentru 2 porții. Un mușchiuleț întreg are cam 550 – 600 g și este suficient pentru 4 porții.

  • 300 g mușchiuleț de porc;
  • 4 cartofi roșii, de mărime potrivită;
  • 30 g unt;
  • 150 mL vin roșu sec, de calitate;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare marină și piper mozaic proaspăt râșnit – după gust.

Cum procedați?

  • Mai întâi tăiați oblic bucata de mușchi, în felii groase cam de 1 – 1,2 cm;
  • Asezonați feliile de carne cu sare și piper, acoperiți-le cu vin roșu și dați-le la rece pentru 2 – 3 ore;
  • Fierbeți cartofii în coajă, în apă cu sare, cam 15 – 20 de minute;
  • Curățați-i de coajă și tăiați-i în rondele subțiri (3 – 4 mm);
  • Pregătiți în paralel 2 tigăi antiaderente, una cu unt (pentru cartofi) și una unsă cu ulei (pentru carne);
  • Trageți cartofii în unt, la flacără medie, amestecând sporadic, vreme de 10 minute (undeva pe la jumătatea timpului îi asezonați cu sare și piper);
  • Aruncați bucățile de carne în tigaia încinsă (în cea unsă cu ulei, nu peste cartofi) – le puneți în tigaie fără să le scurgeți ori, ferească sfântu’, să le stoarceți: o să-și ia ele cât vin le trebuie;
  • Rumeniți bucățile de carne 4 – 5 minute cu tigaia acoperită, le întoarceți și le mai rumeniți încă 4 – 5 minute fără capac (focul trebuie să fie potrivit: nici prea-prea, nici foarte-foarte).

Puteți amenaja un platou cu feliile de mușchi în centru înconjurate de garnitură, peste care puteți presăra rucola. Ori puteți realiza porții individuale direct în farfuriile de servire, caz în care puneți alături și o felie (ori mai multe) de castravecior murat (la saramură, nu la oțet!).

Ca să nu amestecați băuturile, umpleți paharele cu același sortiment de vin pe care l-ați utilizat la marinarea cărnii (că doar nu degeaba v-am zis să folosiți un vin de calitate 🙂 ).

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Mușchiuleț de porc în vin roșu cu garnitură de cartofi fierți trași în unt

  1. Pingback: Mușchiuleț de porc în vin roșu cu garnitură de cartofi fierți trași în unt | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.