Mușchiuleț de porc în bere brună la cuptor

Fiecare familie are propriile tradiții de Crăciun ori de Anul Nou. La noi, de vreo câteva decenii, în prima zi a anului, undeva pe la ora prânzului (GMT – 2h), frați, cumnați, soacre, uneori și fii & fiice + nepoți (nephews not grandchildren), vin să ne sorcovească.

DSC_2651 copy

Și “Sorcova Vesela!” se sfârșește (din nou) printr-o masă mare, plină cu bucate. Pe măsura trecerii anilor, m-am învățat ca să pregătesc cu un an înainte bucatele pentru masa respectivă. N-am avut reclamații pentru că le-am servit bucate din anul anterior (încă). Pentru ziua primă din ianuarie 2018 am pregătit, din timp, niște rulade furate de la alți bloggeri culinari (găsiți rețetele aici și aici), o mixtură de ciuperci cu sos de usturoi, nelipsitul Salam de Sibiu, precum și o friptură pretabilă la reîncălzire, a cărei modalitate de preparare am descris-o mai la vale, friptură bazată – în mare – pe ce-am comis aici. De deserturi s-a ocupat consoarta, deci nu mă bag. Am avut, evident și șampanie (alta decât cea pe care am destupat-o la trecerea dintre ani).

109

Ce vă trebuie?

 • 4 mușchiuleți de porc, cam la 300 – 400 g bucata;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • 1 ceapă roșie mică;
 • 3 șalote;
 • 4 – 6 căței de usturoi;
 • 4 – 8 frunzulițe de mentă verde, proaspătă;
 • 0,5 L bere brună (Silva cu 7% alcool – merge minunat);
 • Sare marină, piper mixt măcinat – după gust.

Cum procedați?

Spălați mușchiuleții și uscați-i cu șervete absorbante.

Ungeți o tavă antiaderentă cu pereți înalți cu uleiul de măsline.

Asezonați mușchiuleții cu sare și piper, tăvăliți-i prin uleiul din tavă și puneți peste ei: șalotele curățate și tăiate în sferturi pe lungime, ceapa roșie curățată și tăiată în sferturi, cățeii de usturoi necurățați, doar zdrobiți ușor cu latul cuțitului.

101

102

Turnați în tavă berea, acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptorul în prealabil încins la 180 – 200˚C.

103

După 45 – 60 de minute întoarceți mușchiuleții pe partea opusă, acoperiți din nou tava cu folia de aluminiu și mai lăsați-o la cuptor încă 30 – 45 de minute.

104

Îndepărtați folia de aluminiu și mai dați tava la cuptor pentru încă 10 – 15 minute, cât să se rumenească mușchiuleții și să scadă lichidul din tavă.

105

Scoateți mușchiuleții deoparte și lăsați-i să se odihnească vreo 10 – 15 minute, după care îi puteți felia cu un cuțit bine ascuțit.

110

Scurgeți grăsimea din tavă (dacă este cazul), iar lichidul rămas, împreună cu ceapa, șalotele și usturoiul, strecurați-l printr-o sită. Pasați în sită legumele coapte, colectându-le împreună cu sosul de bere.

106

Fierbeți sosul la foc mic, până când își reduce volumul la jumătate. Țineți-l la cald și turnați-l apoi peste feliile de mușchiuleț, în farfuria de servire.

107

108

109

Garnituri recomandate: mămăligă sau piure de cartofi. Merg alături și niște murături asortate ori o salată de varză murată, asezonată din belșug cu ulei de floarea-soarelui și piper negru proaspăt râșnit.

Băuturi recomandate: Cabernet Sauvignon sec, adus la 14 – 16˚C.

Cum m-am ocupat mai mult să fac refill la paharele mesenilor, pozarea farfuriei finale n-a mai avut loc. Folosiți-vă imaginația!

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

4 thoughts on “Mușchiuleț de porc în bere brună la cuptor

 1. Pingback: O tigaie cu de toate | Food and beyond…

 2. Pingback: O tigaie cu de toate – Bacău Expres

 3. Pingback: Mușchi de porc reciclat în sos roșu | Food and beyond…

 4. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.