Mușchiuleț de porc în bacon

307Pentru că nu mai e mult până când începe sezonul de sacrificare a guițătoarelor, m-am gândit că ar fi bine să vă mai destăinuiesc câte ceva din minunata lume a fripturilor de porc. Știu că sunteți mari iubitori de ceafă de porc (articolul acesta este pe locul al treilea în topul preferințelor voastre din 2016), dar nici preparatele bazate pe mușchiuleț de porc nu-s de lepădat. Deh, nu-i chiar așa de grăsuț precum ceafa, dar chestia asta se poate remedia ușor. Vedeți mai jos cum.

Ce vă trebuie?

  • 2 mușchiuleți de porc (circa 0,9 – 1 kg de carne, în total);
  • 200 g bacon (sau piept de porc) feliat subțire;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • 2 mere;
  • 3 – 4 crenguțe de cimbru verde;
  • 300 – 350 mL bere brună (Ursus ori Silva – cele mai la îndemână, însă puteți încerca și beri de import: Krusovice, Leffe, ori chiar Guinness);
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • Sare afumată și piper mozaic – după gust.

Cum procedați?

Tăiați mușchiuleții în jumătăți, ștergeți-i bine și apoi asezonați-i cu sare și piper – după gust.

301

Înveliți fiecare bucată de mușchiuleț în felii subțiri de bacon și așezați bucățile într-o tavă în prealabil unsă cu ulei.

Desfaceți usturoiul în căței, dar nu-i curățați. Zdrobiți-i cu latul cuțitului și puneți-i așa întregi în tavă, printre bucățile de carne ambalată în bacon.

302

Așezați tava în cuptorul preîncălzit la 200 ˚C și lăsați carnea la rumenit timp de 25 – 30 de minute. Cam la 5 – 8 minute întoarceți-o ca să se rumenească frumos pe toate părțile.

303

Cât se prerumenește carnea, spălați bine merele, feliați-le în optimi și îndepărtați zona cu semințele.

Așezați feliile de măr în tavă, printre bucățile de carne. Puneți peste carne crenguțele de cimbru. Turnați berea în tavă și acoperiți tava cu o folie de aluminiu.

304

Dați din nou tava – de data asta acoperită – la cuptor, și lăsați-o cam o oră. Scoateți apoi folia de aluminiu, întoarceți carnea și lăsați-o din nou la cuptor până când scade lichidul din tavă, rămânând un sos gros, caramelizat. Etapa aceasta mai durează cam 20 – 30 de minute, funcție și de cuptor. Dacă aveți un termometru, puteți verifica stadiul gătirii. Înfigeți tija termometrului în partea cea mai groasă a cărnii, până în centrul bucății. Dacă temperatura măsurată în punctul respectiv este de cel puțin 74 – 75 ˚C, carnea e făcută.

305

Puteți scoate acum bucățile de carne pe un platou pe care îl acoperiți cu folie de aluminiu. Lăsați carnea să se odihnească 10 – 15 minute înainte de a o felia.

306

Sau o puteți lăsa să se răcească definitiv, să o dați la rece și apoi să o feliați. În acest din urmă caz, puteți obține felii mai subțiri (chiar de 3 – 5 mm – depinde de cât de bun vă este cuțitul și ce experiență anterioară în tranșat fripturi aveți trecută la CV).

308

Cum ziceam, mușchiulețul astfel pregătit merge ca fel principal, alături de merele coapte în bere (pe care sper că nu le-ați aruncat). Mai merge și cu un piure de cartofi ceva mai consistent, ori cu legume recuperate din supă și apoi date la cuptor. Vinul nu trebuie să lipsească, cu condiția să fie roșu și sec. Un Cabernet Syrah zic eu c-ar fi cel mai potrivit.

309

O altă sugestie: împreună cu niște sărmăluțe (pe care le asortați cu smantână și mămăligă). Feliile de friptură nu se supără dacă le tratați cu niscaiva salată de sfeclă roșie cu hrean.

311

Și, dacă nu reușiți să terminați friptura în aceeași zi în care ați pregătit-o, a doua zi vă puteți încropi niște sandvișuri, calde sau reci, după preferințe și posibilități.

313
316

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

310

1 thought on “Mușchiuleț de porc în bacon

  1. Pingback: Mușchiuleț de porc în crustă de mirodenii | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.