Mușchiuleț de porc cu sos Chardonnay, piure de cartofi și castraveți covăsiți

Nu trebuie să fii chef la un restaurant cu cinci (for my illiterate friends: ★★★★★) stele Duchemin, nu trebuie ca bucătăria ta să fie utilată cu cele mai noi gadgeturi cuisiniere, nu trebuie să ai prin casă cele mai exotice condimente ca să poți pregăti o mâncare din categoria “te lingi pe dește”.

Lucrurile simple sunt cele care, uneori, ne aduc cea mai mare satisfacție. Vorba cântecului: ștrudele cu mere și șnițele cu tăieței.

Să zicem că ai la dispoziție doar:

  • Un mușchiuleț de porc, nu prea mare – cam de 350 – 400 g;
  • 100 mL vin alb sec (nu-i musai să fie Chardonnay din Napa Valley, CA: poate fi unul de Sâmburești, ori de la Beciul Domnesc, ori chiar și din podgoriile Franței);
  • 4 cartofi noi albi – maximum o jumătate de kilogram în total (apropo: kilogram – unul dintre puținele cuvinte ale limbii romane în care “k” este norma și nu moftul/incultura – se abreviază kg și nu Kg ori Kgr);
  • 50 – 70 g de unt de bună calitate, cu minim 80% grăsime;
  • Sare, piper și un strop de ulei vegetal (unul neutru și cu punct de fumegare ceva mai ridicat: din sâmburi de struguri, ori din semințe de floarea-soarelui);
  • O frunză de pătrunjel (art-déco);
  • Niște murături de vară, cum ar fi castraveții covăsiți, care se murează vara la cinci zile după îmborcănire.

Cum procedezi?

Scoți mușchiulețul de porc din frigider, îl feliezi transversal, cu un cuțit bine ascuțit, în opt bucăți, apoi îl asezonezi cu sare grunjoasă și piper măcinat.

_101

Îl masezi conștiincios cu ulei vegetal, apoi îl lași să ajungă la temperatura mediului ambiant, cât timp te ocupi de cartofi.

Cureți de coajă cartofii (dacă n-ai porc în bătătură, poți să îi cojești cu un peeler pentru legume), îi speli cu apă curgătoare și îi tai în cuburi (sau ceva aproximativ) cu latura de 1,5 cm.

Cartofii îi pui la fiert în apă cât să-i acopere, apă în care ai aruncat și o liguriță de sare. Îi lași să fiarbă 15 – 20 de minute (cronometrate de când începe să clocotească apa), ori până când furculiță îi penetrează lejer. Revii mai târziu la cartofi. Între timp, ocupă-te de carne.

Ia o tigaie (eu aș prefera un wok Stoneforte de la Delimano) și pune-o la încins pe flacăra aragazului. Cât timp? Până când simți că palma ta, apropiată la 1 cm de fundul wokului, nu suportă căldura emanată de acesta mai mult de 5 secunde.

Acum poți arunca în wok bucățile de carne.

_102

Le lași să se rumenească câte două minute pe fiecare parte, după care le stingi cu Chardonnay-ul pe care îl ai la îndemână.

_103

_104

_105

După ce ai răsturnat vinul în tigaie, o acoperi cu un capac, dai focul la mic și lași să bolborosească conținutul (specialiștii ar folosi termenul de simmering) vreme de 5 – 7 minute.

_106

Scoți capacul și lași să se evapore conținutul lichid al wokului, până când acesta scade la jumătate. Acum ai deja mușchiulețul în sos Chardonnay, și e timpul să revii la garnitură.

_107

Scurge apa de pe cartofi (nu toată, doar 90%). Adaugă untul și sarea, apoi mashează (fain termen, nu?) totul cu dispozitivul special creat pentru acest scop. Gustă și vezi dacă mai e nevoie de unt, sare, apă (lapte/smântână/iaurt).

Bun: ai rumenit carnea, ai pregătit piureul, îți mai rămâne doar “să montezi farfuria” (expresia asta îmi amintește de schemele alea de montaj de la Ikea, unde trebuie să folosești imbusul):

_108

Peste piureul proaspăt preparat, aruncă două (chiar trei) linguri din sosul din tigaie (este un sos făcut cu Chardonnay, totuși, care nu merită a fi risipit!). Poți să-i pui un moț de pătrunjel verde, ca să fie fancy, și – neapărat – câteva feliuțe de castraveți proaspăt murați (v-am dat linkul mai sus). Și dacă ați rămas fără Chardonnay, încercați un pahar de Bordeaux. Acum se găsește pe toate drumurile, la un preț acceptabil: 21,99 Lei/750 mL.

 

_109

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Mușchiuleț de porc cu sos Chardonnay, piure de cartofi și castraveți covăsiți

  1. Pingback: Mușchiuleț de porc cu sos Chardonnay, piure de cartofi și castraveți covăsiți – Bacau Expres

  2. Pingback: Mușchiuleț de porc în sos de Riesling | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.