Mușchiuleț de porc aromat la cuptor

În ciuda a ceea ce afirmă alte nații despre noi, ba chiar în ciuda afirmațiilor pe care le facem chiar noi despre noi, românul este inventiv, harnic și chibzuit.

Conform tradițiilor încetățenite pe Facebook, o să fiu vehement (puțin spus) contrazis și somat să aduc măcar un argument în sprijinul celor anterior enunțate. Iată argumentul suprem: porcul. Pentru că porc.

 1. Românul este inventiv” – nu lasă nimic nevalorificat din guițător;
 2. Românul este harnic” – este în stare să crească un porc până și în cocina cu trudă ridicată în spatele blocului, ba chiar îl poate găzdui – pe durate limitate – în balconul apartamentului propriu;
 3. Românul este chibzuit” – nu aruncă nimic comestibil, totul se duce la troacă (chestia aia cu “nici porcii nu-l mănâncă” este un mit, o legendă urbană); de asemenea, vezi și punctul 1.

Și ca să întăresc punctul 2 – cel cu hărnicia – vă propun aici un preparat care, prin modul de realizare, este cunoscut printre specialiștii și experții culinari drept “friptura leneșului”.

Ce vă trebuie?

Cantitățile de mai jos sunt pentru 4 – 9 porții, în funcție de diverse variabile luate în calcul, cea mai importantă fiind magnitudinea apetitului mesenilor la momentul t = 0 pe scara Fomilă (o scară asemănătoare cu cea a lui Richter, tot logaritmică, tot de la 1 la 10).

 • 3 mușchiuleți de porc (fiecare cântărește circa 450 g / 1 lb);
 • 1 – 2 lingurițe de pudră de usturoi;
 • 1 – 2 lingurițe de pudră de ghimbir;
 • 3 – 4 lingurițe de sos Worcester;
 • 1 – 2 lingurițe sare marină proaspăt râșnită;
 • 1 linguriță piper mixt proaspăt măcinat;
 • 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri (ori mai banal, de floarea-soarelui);
 • 200 – 250 mL de vin alb, demisec (Fetească Regală, Sauvignon Blanc sau Chardonnay).

Cum procedați?

Ștergeți mușchiuleții cu un prosop de bucătărie curat și masați-i pe toate părțile cu amestecul de usturoi, ghimbir, sare și piper, apoi ungeți-i cu sosul Worcester.

101

Puneți uleiul într-o tavă antiaderentă cuptorizabilă, întindeți-l pe fundul tăvii apoi rostogoliți mușchiuleții prin tavă astfel încât să fie acoperiți cu un film subțire de ulei.

Turnați cu atenție vinul în tavă, cât să cuprindă bucățile de carne cam până la 2/3 din înălțime.

102

Acoperiți tava cu folie de aluminiu și dați-o la cuptorul preîncălzit la 190 – 200 ˚C. O să stea acolo cam vreo două ceasuri jumate, însă nu chiar de capul lor. Oricum o să aveți timp suficient să vă ocupați și de antreuri (vezi aici o sugestie), de garnitură (o recomand pe cea descrisă aici), ba chiar și de-o mămăligă.

Cam după un ceas de stat la cuptor cercetați și cercați carnea cu o furculiță (n-o să fie făcută, dar înțepând-o o să fiți cu conștiința împăcată că v-ați făcut datoria conform procedurii). Întoarceți-o pe partea cealaltă și mai acordați-i încă o oră de cuptorizare, tot sub folie de aluminiu.

103

După încă un ceas, dați deoparte folia și testați din nou frăgezimea fripturii. Acum cu siguranță e pătrunsă. Dacă nu e, încercați să vă amintiți dacă la momentul introducerii tăvii în cuptor acesta era pornit și dacă nu vi s-a stins accidental focul între timp.

104

Întoarceți din nou mușchiuleții, ungeți-i cu zeama/sosul din tavă și dați-i din nou la cuptor – de-astă dată fără a mai acoperi tava cu folie de aluminiu – încă 20 – 40 de minute, să se rumenească. Ca să se rumenească uniform, la 10 – 20 de minute (adică pe la jumătatea timpului) întoarceți carnea cu susul în jos (ori cu josul în sus). Fiți atenți să nu rămâneți fără lichid în tavă!

La final scoateți bucățile de mușchiuleț pe un platou pe care-l acoperiți din nou cu folie de aluminiu și-l lăsați să se odihnească vreo 6 – 8 minute, înainte de a felia carnea și de a o servi.
105

Pe lângă bucățile de mușchiuleț am mai pus niște hribi în sos de smântână precum și un bonus de mămăligă. Dacă vi se pare prea peizană combinația, puteți încerca o asociere (nerecomandată de nutriționiști) cu o salată de cartofi, ori niște legume la abur. Ca să alunece mai ușor bucatele, aș merge pe un vin roșu demisec. O Fetească Neagră de la Crama Budureasca.

100

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Alte idei despre cum puteți pregăti mușchiulețul de porc găsiți aici.

110

5 thoughts on “Mușchiuleț de porc aromat la cuptor

 1. Pingback: Mușchiuleț de porc aromat la cuptor | Bacău Expres

 2. Pingback: Hribi cu sos de smântână | Food and beyond…

 3. Pingback: Mușchi de porc reciclat în sos roșu | Food and beyond…

 4. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.