Mușchi de porc la cuptor cu ierburi și usturoi

200

Este genul de preparat care se gătește (aproape) singur, motiv pentru care îl pregatesc în zilele cu mulți musafiri, pe care nu trebuie numai să-i hrănești ci să mai și povestești cu ei (adică să relaționezi și să socializezi – în caz că n-ați înțeles ce-am vrut să zic). Cu ceva aperitive reci înainte, puteți sătura o duzină de musafiri dacă utilizați cantitățile de mai jos.

Ce vă trebuie?

  • 3 mușchiuleți întregi de porc (cam 1,8 kg în total);
  • 1 -2 căpățâni de usturoi;
  • 2 – 3 crenguțe de cimbru;
  • 2 – 3 rămurele de rozmarin;
  • 3 – 4 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • 200 – 300 mL vin alb sec;
  • 2 lingurițe de sare afumată;
  • 1 linguriță de piper proaspăt râșnit (de preferat mix de piper negru-alb-verde-roșu; dacă nu-l aveți, merge și piper negru măcinat).

Cum procedați?

  • Mai întâi preîncălziți cuptorul la temperatura maximă;
  • Cât timp se încinge cuptorul, spălați mușchiuleții, îi ștergeți cu prosoape absorbante și apoi îi condimentați cu sare afumată și piper;
  • Desfaceți usturoiul în căței pe care-i zdrobiți ușor cu latul cuțitului, fără să-i curățăți;
  • Ungeți tava cuptorului cu ulei și așezați în ea bucățile de mușchi, printre ele împrăștiind cățeii (de usturoi, evident);
  • Dați carnea la cuptor pentru 10 minute, întorcând-o pe partea opusă după 5 minute (dacă aveți cuptor cu flacără și în boltă nu mai întoarceți carnea, doar porniți arzătorul din boltă pentru 5 minute);
  • Acum reduceți temperatura la 190 – 200˚C, iar până se răcește cuptorul, finalizați pregătirea cărnii, adăugând în tavă cimbru și rozmarin și turnând ușurel o porție zdravănă de vin (cam 150 mL);
  • Acoperiți tava cu o foaie de copt: mai întâi mototoliți-o, apoi udați-o bine cu apă din belșug și în final stoarceți-o și întindeți-o peste întreg conținutul tăvii; ar trebui să arate cam ca aici;
  • Tava astfel pregătită se dă din nou la cuptor 40 – 50 de minute;
  • Se întoarce carnea, se verifică nivelul lichidului din tavă (se mai completează cu vin dacă e nevoie), se reumezește foaia de copt (sau se schimbă cu alta proaspătă) și se reintroduce la cuptor pentru încă 40 – 50 de minute;
  • Se scoate foaia de copt, se stropește carnea cu sosul rămas în tavă și se lasă să se rumenească 10 – 12 minute;
  • Se scoate carnea pe un platou și se lasă să respire puțin (7 – 10 minute), după care se poate felia.

Se împacă foarte bine astă friptură cu un piure din cartofi sau de legume, cu un risotto cu ciuperci ori cu un orez mai simplu sau mai elaborat. De multe ori, venind la masă după diverse aperitive reci, după sarmale cu mămăliguță, friptura nu mai are nevoie de garnitură, ci doar de niște castraveciori murați (care pot fi supliniți fără probleme de o salată de sfeclă roșie cu hrean) și de un vin roșu vârtos.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

2 thoughts on “Mușchi de porc la cuptor cu ierburi și usturoi

  1. Pingback: Piure de țelină | Food and beyond…

  2. Pingback: Mușchi de porc la cuptor cu ierburi și usturoi | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.