Mușchi de porc în vin roșu

100

Este o poveste cam lungă cea care urmează, dar n-o să regretați dacă aveți răbdarea s-o citiți până la capăt. Încă nu s-a făcut și un film după ea, așa că dacă vreți să reproduceți ceea ce ați văzut în poza de mai sus, musai să citiți (ori măcar să vă uitați la poze 🙂 ). Am încercat totuși să scriu mai puțin de 5000 de caractere (1000 de cuvinte) și se pare că   mi-a reușit 😉

Ce vă trebuie?

  • Un mușchiulet de porc (450 – 550 g);
  • 4 cartofi mari;
  • 10 – 12 căței de usturoi (1 căpățână);
  • 3 – 4 șalote;
  • 2 – 3 crenguțe de rozmarin proaspăt;
  • 200 mL vin roșu, sec, de calitate;
  • 2 linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • ¼ linguriță de sare afumată;
  • ¼ linguriță de piper mozaic proaspăt râșnit;

Pentru sosul de ciuperci:

  • 250 g ciuperci champignon mici;
  • 3 – 4 fire de ceapă verde;
  • ½ legătură de mărar;
  • 200 mL smântână de gătit cu 32% grăsime;
  • 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri;
  • 1 praf de chilli;
  • sare și piper, după gust.

Cum procedați?

Uvertura: Marinarea cărnii

  • Spălați bine bucata de mușchi, zvântați-o cu șervete absorbante și apoi asezonați-o cu sare afumată și piper proaspăt râșnit;
  • Așezați-o într-un castron, adăugați 2 crenguțe de rozmarin și acoperiți-o cu vin roșu;
  • Dați la rece pentru câteva ceasuri, cel mai bine peste noapte.

Primo tempo: Pregătirea cartofilor

  • Spălați cartofii, apoi fierbeți-i în coajă, în apă cu sare, până intră ușor furculița în ei (10 – 20 minute);
  • După ce se răcoresc curățați-i  de coajă și tăiați-i pe lungime în 4 – 8 felii mari.

Secondo tempo: Friptura propriu-zisă

  • Ungeți o tavă mai înaltă cu ulei;
  • Preîncălziți cuptorul la temperatura maximă;
  • Scurgeți bine bucata de mușchi de marinada în care a stat, pe care o păstrați întrucât veți avea nevoie de ea acușica;
  • Puneți bucata de mușchi în tavă, acoperiți-o cu o foaie de copt bine umezită și stoarsă (l-ați văzut pe Jamie Oliver făcând asta, da?), și dați tava la cuptor pentru 15 – 20 de minute la temperatura maximă (după 8 – 10 minute întoarceți bucata de carne cu susul în jos);
  • Între timp spălați șalotele, desfaceți usturoiul în căței pe care-i zdrobiți ușor presându-i cu latura unui cuțit pe o suprafață tare (NU curățați nici șalotele, nici usturoiul!);
  • Reduceți temperatura cuptorului la 190 – 200 ˚C, adăugați pe lângă bucata de mușchi șalotele, usturoiul și restul de rozmarin, turnați marinada în tavă;
  • Acoperiți din nou tava cu hârtie de copt umezită și stoarsă și dați-o la cuptor pentru vreun ceas bun (cam la o jumătate de oră întoarceți carnea și reumeziți foaia de copt);
  • Acuma, dacă s-a scurs ceasul de mai ‘nainte, scoateți din tavă usturoiul și șalotele (pe care le veți transforma în sos), amplasați strategic feliile de cartof pe lângă bucata de mușchi, asezonați-le cu sare și piper și înapoi în cuptor (fără a mai acoperi tava);
  • Lăsați să bolborosească conținutul tăvii 30 – 35 de minute, eventual învârtiți o dată prin cartofi;
  • Cam în maximum 2 ceasuri de când ați introdus pentru prima dată carnea în cuptor, ar fi timpul să cam fie gata, așa că o scoateți frumușel pe un platou (cald, dacă se poate), o înfășați în folie de aluminiu (stați cuminți că nu vi se trage Alzheimeru’ de la atâta) și o lăsați să se nădușească vreme de 10 minute, timp în care se desăvârșește coacerea și poate fi apoi onorabil feliată.

Intermezzo: Crema de șalote și usturoi

  • Dacă n-ați uitat să scoateți șalotele și cățeii din tavă, acu’ e momentul să construiți sosul nr. 1;
  • Luați un castronel curat și stoarceți în el conținutul cățeilor și al șalotelor – le/îi strângeți ușor, una/unul câte una/unul între police și index (pentru nespecialiștii în ale bucătăriei: între degetul mare și arătător);
  • Amestecați și pasați bine tot conținutul cu furculița până când obțineți o pastă fină, omogenă (aveți voie s-o gustați, poate mai necesită sare/piper – eu zic că nu, dar fiecare cu gustul său).

Adagio: Sosul de ciuperci

  • Câtă vreme carnea și mai apoi și cartofii sfârâie în cuptor, vă puteți ocupa de sosul nr. 2;
  • Practic e un sos de smântână cu ciuperci, pe care îl puteți face ca aici;
  • Cam așa l-am făcut și eu, doar că mai întâi am călit ceapa tăiată rondele (2 minute), apoi am înăbușit ciupercile (5 minute), am potrivit de sare și piper, am lăsat să scadă apa (5 minute), am adăugat mărarul, am turnat smântâna (multă), am tras un clocot, am adăugat chilli și am mai fiert totul încă 3 minute.

Finalul apoteotic:

Cu un cuțit bine ascuțit tăiți carnea în felii potrivite, de 8 – 10 mm. Așezați bucățile de friptură  și feliile de cartof pe farfuria de servire, apoi adăugați sosul de ciuperci și crema de șalote cu usturoi, cât și cum vă place. Nu uitați să destupați vinul cam cu vreun ceas înainte de a vă așeza la masă, să aibă timp să respire și el. V-ați dat seama că este vorba de un vin roșu, servit la 14 – 16 ˚C (și nu la temperatura camerei cum greșit ați citit în unele cărți). Azi a fost rândul unui Carménère chilian sec.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

6 thoughts on “Mușchi de porc în vin roșu

  1. Hmmm, ce bine arata… Mi s-a facut si pofta si foame, dar inghit in sec si incerc sa-mi imaginez gusturile de la toate minunile prezentate.

  2. Pingback: Mușchi de porc în vin roșu | Bacau Expres

Leave a Reply

Your email address will not be published.