Muşchi de porc cu mere şi ciuperci la cuptor

001aO reţetă pe care am „văzut-o” după o noapte de petrecere (noaptea de Anul Nou), trei ore de somn şi o cafea mare. Un fel principal având raportul optim între dificultatea preparării şi aspect/gust. Prepararea durează ceva timp (cam 3 – 3 ½ h), dar în majoritatea timpului trebuie doar să vă uitaţi din când în când în cuptor. Cu cantitaţile de mai jos vă ies între 6 şi 12 porţii (în funcţie de gradul de înfometare al musafirilor sau de numărul şi cantitatea antreurilor).

Ce vă trebuie?

  • 2 bucăţi de muşchiuleţ de porc (~ 1 kg)
  • 1 ceapă galbenă (curăţată şi tăiată în sferturi)
  • 1 ceapă roşie (curăţată şi tăiată în sferturi)
  • 10 căţei de usturoi (necurăţaţi, dar spălaţi)
  • 4 mere cu coajă
  • 10 – 12 ciuperci Champignon mici
  • ½ linguriţă ghimbir măcinat
  • 1 baton de scorţişoară
  • 6 – 8 cuişoare
  • 2 tulpini de busuioc uscat
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 200 mL vin alb sec
  • sare marină şi piper mozaic, ambele proaspăt măcinate (după gust)

Cum procedați?

  • Se spală bine muşchiuleţii şi se şterg cu hârtie absorbantă.
  • Se condimentează cu ghimbir măcinat, sare şi piper, pe toată părţile.
  • Se aşează muşchiuleţii în tava unsă în prealabil cu ulei.
  • Se adaugă alături căţeii de usturoi, sferturile de ceapă, batonul de scorţişoară şi tulpinile de busuioc.
  • Se toarnă cu atenţie peste carne vinul şi restul de ulei şi se acoperă totul cu o foaie de copt bine îmbibată cu apă şi apoi stoarsă.
  • Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 170°C, cam o oră şi jumătate, maxim două.
  • Din jumătate în jumătate de oră, mai controlaţi nivelul de lichid din tavă (completaţi-l cu apă sau vin dacă este cazul), mai întoarceţi de pe o parte pe alta bucăţile de muşchi şi ungeţi-le cu lichidul din tavă.

 

  • Tăiaţi merele în sferturi, scoateţi seminţele şi codiţele, iar în câteva bucăţi de măr înfigeţi câte un cuişor (gospodinele începătoare sunt rugate să caute cuişoarele în raftul cu condimente şi nu în trusa de scule).
  • Spălaţi ciupercile şi tăiaţi-le în sferturi.
  • Descoperiţi tava, adăugaţi merele şi ciupercile, îndepărtaţi firele de busuioc (care şi-au făcut datoria şi acuma se pot retrage) şi daţi din nou la cuptor până când merele sunt coapte şi carnea se rumeneşte frumos (la 170°C acest lucru se va întâmpla cam într-o oră, maxim 75 – 80 de minute).

Scoateţi muşchiuleţii pe un platou, feliaţi-i şi serviţi alături de ceea ce a mai rămas prin tavă (mere, ciuperci, ceapă, usturoi). Dacă simţiţi nevoia, puteţi completa garnitura cu un piure din cartofi sau din legume, cu salată de sfeclă roşie cu hrean, sau cu castraveciori muraţi.

S-aveţi poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Muşchi de porc cu mere şi ciuperci la cuptor

  1. Pingback: O friptură de porc pentru o masă festivă | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.