Muşchi de porc cu cartofi la cuptor şi sos de ghebe

000OK, nu este cea mai fericită îmbinare pentru cei care mănâncă sănătos sau ţin cine ştie ce dietă – recomandată de vecina cumnatului unui văr de-al doilea tocmai revenit din … (completaţi cu orice ţară), însă pentru mâncăcioşii de pretutindeni e perfectă.

Din nou, principalele materii prime sunt cele care se găsesc uzual uitate prin congelatoarele românilor.

Ce vă trebuie?

  • O bucată întreagă de muşchi de porc (300 – 400 g sunt suficiente pentru un prânz în doi);
  • 5 – 6 căţei de usturoi întregi, curăţaţi;
  • 4 şalote întregi, curăţate (dacă nu le găsiţi, nu-i bai, le puteţi substitui foarte bine cu nişte arpagic mare sau chiar cu o ceapă tăiată în sferturi);
  • o cană mare (250 mL) de vin roşu sec, de cramă;
  • un vârf de cuţit de scorţişoară;
  • sare şi piper după gust;
  • 4 – 5 cartofi potriviţi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi pe lungime în felii groase (sferturi);
  • un cubuleţ de unt;
  • o linguriţă de oregano;
  • 2 – 3 linguri de ulei de măsline;
  • ½ kg de ghebe congelate (în sezon puteţi folosi din cele proaspete, însă manopera e mare şi nu se justifică);
  • o cutie mică (200 g) de smântână cu 35% grăsime;
  • o legătură de pătrunjel verde.

Cum procedaţi?

  • Într-o tavă unsă cu ulei de măsline aşezaţi muşchiul condimentat cu sare, piper şi ceva scorţişoară, usturoiul şi şalotele.
  • Turnaţi deasupra o cană de vin roşu, acoperiţi conţinutul cu o hârtie de copt îmbibată bine cu apă şi daţi la cuptorul în prealabil preîncălzit la 200 °C.
  • După 30 min se întoarce carnea, se reumezeşte hârtia de copt cu care se acoperă tava şi se mai dă la cuptor 15 minute, după care se scoate “acoperământul” şi se mai lasă 10 – 15 minute la foc mic (170 – 180°C) să se rumenească.
  • În timp ce se face carnea, se curăţă 4 – 5 cartofi potriviţi, se taie în sferturi şi se pun într-o tavă cu capac unsă cu unt. Se potrivesc de sare, piper şi oregano şi se dau la cuptor (acoperiţi) pentru 40 – 45 minute.
  • Dacă aveţi un cuptor mare sau folosiţi tăvi mici, puteţi pune la cuptor cartofii în paralel cu carnea, economisind timp.
  • Într-o tigaie puneţi o lingură de ulei de măsline şi răsturnaţi ghebele congelate, acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă în apa proprie.
  • Când a scăzut suficient lichidul, potriviţi de sare şi piper.
  • Adăugaţi smântâna şi daţi un clocot. Cu cât are mai multă grăsime smântâna, cu atât mai gustos va fi sosul!
  • Adăugaţi o mână bună de pătrunjel proaspăt tocat mare, mai daţi un clocot şi gata şi sosul.

Un Mouton Cadet producţie 2008, servit la 14 – 16°C (sticla se desface cu 45 – 60 de minute înainte de degustare, pentru eliberarea aromelor) merge foarte bine cu acest preparat.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

One thought on “Muşchi de porc cu cartofi la cuptor şi sos de ghebe

  1. Pingback: Cum conservăm ghebele? | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.