Musaca falsă

O musaca adevărată conține straturi de cartofi, vinete,  ori dovlecei (sau combinații ale acestora), carne tocată, acoperite cu un sos Bechamel (pentru detalii despre ce este, cum se prepară și la ce folosește un sos Bechamel, apăsați aici). Eu am făcut o musaca falsă, care are și cartofi, și carne tocată (în sau din cârnați), n-are Bechamel (întrucât consoarta mea nu agreează sosurile bazate pe făină, iar de rântaș nici să n-audă), dar are în schimb și bacon (sau piept de porc, cum zic cei mai puțin emancipați și umblați prin lume), și brânzeturi, și ouă.

Ce vă trebuie?

  • 6 cartofi albi, potriviți, cam de aceeași mărime (circa 600 – 700 g cartofi);
  • 350 – 450 g cârnați afumați;
  • 200 g bacon feliat subțire;
  • 250 g brânză Mozzarella;
  • 4 ouă;
  • 50 + 50 g unt (80% grăsime);
  • 50 – 75 g parmezan ras (se poate inlocui cu altă brânză tare: Grana Padano, Pecorino Romano, sau chiar cașcaval autohton);
  • Sare marină prospăt râșnită, piper negru (sau mixt) proaspăt măcinat – după gust.

_101

_102

_103

Cum procedați?

Fierbeți cartofii în coajă, 15 – 20 de minute, sau până când pătrunde furculița ușor în ei. Lăsați-i să se răcorească, decojiți-i, apoi sfărâmați-i împreună cu 50 g de unt și un praf de sare, până când obțineți o pastă.

_104

Ungeți o tavă dreptunghiulară (18 × 27 cm) cu pereți înalți (4 – 5 cm) cu restul de unt (50 g) și așezați în ea un strat uniform de pastă de cartofi (cam jumătate din cantitatea avută la dispoziție).

_105

Așezați peste cartofi un strat de cârnați tăiați în rondele groase de 2 – 4 mm.

_106

Peste cârnați întindeți un strat de Mozzarella feliată subțire ( 3 – 4 mm).

_107

Așezați deasupra fâșiile de bacon feliat, peste care mai adăugați un strat de Mozzarella, apoi restul de cârnați.

_108

_109

_110

În final acoperiți totul cu restul de pastă de cartofi, peste care aruncați un praf de piper. Sare se găsește suficientă prin cârnați, bacon și brânză. Și nici nu face bine la hipertensivi.

_111

Turnați deasupra ouăle bătute în care ați încorporat sare, piper și parmezan ras. Mai păstrați 1 – 2 linguri de parmezan pentru tușa finală.

_112

_113

_114

_115

Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 – 190 ˚C și lăsați-o la copt cam 40 – 50 de minute. Întoarceți tava (nu cu susul în jos!) la jumătatea timpului de coacere.

_116

Presărați parmezanul ras deasupra, opriți focul și mai lăsați tava în cuptor 3 – 5 minute.

_117

Se poate servi fierbinte sau chiar rece, cu sau fără adaus de murături ori salată de roșii, castraveți, ridichi, verdeață (funcție de sezon).

_118

_120

_119

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.