Musaca de dovlecei

_200

Dacă tot s-a deschis sezonul la dovlecei, zic că este timpul să încropim o musaca. O musaca de dovlecei. Nu mai stau acum ca să explic ce este musacaua și de unde ne-am procopsit cu ea. Am făcut-o aici și aici. Chiar dacă, de regulă, carnea introdusă în musaca este carne tocată de vită, mi-am permis o licența culinară și am înlocuit-o cu tocătură de carne de porc. Extrasă din cârnați. Nu-i musai să faceți la fel. La o adică, o puteți face și cu carne de pui, de curcan, ori chiar de cangur. Important este să vă placă. Iar de nu vă place, puteți folosi dovleceii în alte scopuri. Găsiți aici câteva sugestii.

Ce vă trebuie?

  • 4 dovlecei potriviți ca mărime (cam 1 – 1,2 kg în total);
  • ½ kg cârnați de porc picanți;
  • 150 g (1 bucată) cârnat de porc afumat;
  • 2 căței de usturoi;
  • 1 ceapă roșie (mică);
  • 1 ceapă galbenă (mică);
  • 2 (pentru călit umplutura) + ½ (pentru uns tigaia grill) + ½ (pentru uns tava) linguri de ulei din sâmburi de struguri;
  • ½ ardei gras roșu;
  • ½ ardei gras verde;
  • 1 cutie (440 g) roșii tăiate cuburi în suc propriu;
  • 1 linguriță oregano uscat;
  • ½ legătură de pătrunjel verde;
  • 2 linguri de pesmet;
  • 100 – 150 g Parmezan ras;
  • 50 g Emmentaler tăiat în cuburi mici;
  • Sare și piper – după gust;
  • Frunze de busuioc verde – pentru decor.

Cum procedați?

Spălați bine dovleceii, tăiați-i pe lungime în felii groase cam de 0,5 cm, presărați-i cu sare și lăsați-i cam 15 – 20 să-și elibereze lichidul, apoi ștergeți-i cu șervete absorbante.

Ungeți tigaia grill cu ½ lingură de ulei din sâmburi de struguri, încingeți-o bine și rumeniți în ea feliile de dovlecel câte 4 – 5 minute pe fiecare parte, până când acestea se înmoaie.

Curățați ceapa și tocați-o mărunt. La fel și usturoiul.

Tăiați ardeii grași în cuburi mici.

Scoateți pasta din interiorul cârnaților și frământați-o cu mâna până când obțineți un amestec omogen.

Într-o tigaie antiaderentă încăpătoare (un wok, de exemplu) încingeți la foc mediu 2 linguri de ulei în care căliți usturoiul (1 minut), ceapa (încă 2 minute), apoi ardeii grași (încă 5 – 6 minute). Adăugați apoi pasta de carne, și căliți-o vreo 7 – 8 minute, amestecând energic.

Adăugați apoi conserva de roșii, asezonați cu sare și piper, reduceți focul și fierbeți ușor compoziția (la foc mic) încă 25 – 30 de minute.

Desăvârșiți compoziția cu oregano uscat și pătrunjel verde tocat. Potriviți gustul final de sare și piper.

Ungeți o tavă cu pereți înalți (18 × 24 cm) cu puțin ulei vegetal, tapetați-o cu pesmet și așezați în ea un strat de felii prăjite de dovlecel.

Turnați deasupra amestecul de carne și legume pregătit anterior, într-un strat cât mai uniform, apoi adăugați parmezan ras.

Așezați deasupra încă un rând de felii de dovlecel pe care îl acoperiți apoi cu parmezan ras (nu vă zgârciți la parmezan!).

Dați tava la cuptor (acesta trebuie preîncălzit la 180 – 200 ˚C) pentru circa o jumătate de oră.

Porționați musacaua, așezați-o în farfuriile de servire și decorați-o cu cubulețe de Emmentaler și frunze de busuioc proaspăt.

Se servește fierbinte, acompaniată de un pahar de vin roșu, sec. Un Cabernet Sauvignon de Recaș sau un cupaj Cabernet – Syrah.

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Mai găsiți tot aici, pe blog, și alte musacale:

Musaca de cartofi:

Musaca de vinete:

Leave a Reply

Your email address will not be published.