Musaca de cartofi

100Musacaua ne vine de la arabi, însă pe filiera turcească. În toate ţările care au fost sub stăpânire otomană regăsim acest fel de mâncare, în diferite variante. Cu vinete, la turci şi la greci, cu cartofi la macedoneni, bulgari, bosniaci şi români. Cu execepţia turcilor, celelalte popoare o prepară sub formă de trei straturi (cartofi/vinete, carne tocată, cartofi/vinete), acoperite, de regulă, cu un sos Béchamel. Iată în continuare o variantă proprie de musaca (reţeta este pentru 2 – 3 porţii), cu un sos preparat fără făină.

Ce vă trebuie?

  • 4 – 6 cartofi potriviţi, fierţi în coajă;
  • 100 g piept de pui dezosat;
  • 2 pulpe inferioare de pui, fierte sau prăjite în prealabil (eu le-am recuperat de la un rest de pui cacciatore), de la care luaţi numai carnea (fără piele, tendoane, cartilagii şi os);
  • 100 g piept de porc afumat;
  • o legătură de ceapă verde;
  • o legătură de pătrunjel verde;
  • ½ conservă (200 g) roşii decojite în suc propriu;
  • 2 ouă crude;
  • 100 g smântână de gătit (minim 15% grăsime);
  • 100 g brânză tare (caşul Solomonescu, afumat sau nu, este foarte bun) dată pe răzătoarea mare;
  • o lingură de ulei de măsline;
  • 50 g unt;
  • sare şi piper după gust.

Cum procedaţi?

  • Tocaţi la cuţit pieptul şi pulpele de pui, precum şi pieptul de porc. Pentru rapiditate se pot da şi prin robot, dar se pierde bunătate de textură a cărnii şi e păcat.
  • Încingeţi uleiul într-o tigaie antiaderentă şi căliţi la foc iute 1 minut pieptul de pui, până se albeşte carnea;
  • Adăugaţi pieptul de porc şi mai căliţi 1 minut;
  • Adăugaţi pulpa de pui, mai căliţi 1 minut;
  • Adăugaţi ceapa verde tăiată în rondele foarte mici. Păstraţi câteva rondele verzi pentru ornare;
  • Mai căliţi 1 – 2 minute, amestecând continuu, potriviţi de sare şi piper;
  • Adăugaţi roşiile din conservă (fără zeamă), amestecaţi şi lăsaţi 2 -3 minute să scadă lichidul din compoziţie;
  • Puneţi toată compoziţia într-un castron şi după ce se mai răceşte puţin adăugaţi 1 ou şi pătrunjelul tocat; malaxaţi bine tot amestecul (cel mai bine cu mâna – folosind o mănuşă, evident!);
  • Ungeţi cu unt un vas termorezistent (ceramic sau din sticlă Jena sau Pyrex) şi aşezaţi pe fundul vasului un strat de cartofi tăiaţi în rondele subţiri (3 – 4 mm);
  • Turnaţi peste cartofi compoziţia cu carne şi întindeţi-o uniform;
  • Puneţi deasupra încă un strat de rondele de cartofi;
  • Bateţi bine cu sare şi piper celălalt ou, adăugaţi sare şî piper, încorporaţi smântâna, jumătate din brânză şi zeama de la roşii pe care aţi păstrat-o;
  • Turnaţi amestecul uniform peste stratul superior de rondele de cartofi;
  • Presăraţi deasupra restul de brânză rasă şi câteva inele de ceapă verde;
  • Daţi vasul la cuptorul pe gaz preîncălzit la 200 – 220°C, cam 30 – 40 de minute;
  • Mai daţi 3 – 5 minute flacără din bolta cuptorului, pentru o frumoasă crustă aurie.

Se serveşte fierbinte, cu supliment de smântână dacă vă permit analizele. Dacă vreţi şi un pahar de vin, vă recomand un Riesling Italian, sec.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

1 thought on “Musaca de cartofi

  1. Foarte tare,si eu fac asta,mâncarea mea preferată. Eu o fac cu carne amestec,vita cu porc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.