Murături asortate (castraveți, gogonele, conopidă) în saramură

100Este pentru prima dată când încerc această combinație de castraveți, gogonele și conopidă. Murături asortate ceva mai complexe am pus anul trecut, însă cu oțet, sare și zahăr. Anul acesta am umblat puțin și la materiile prime, și la tehnologie.

Mai întâi am achiziționat un recipient din plastic, cu capac filetat, având capacitatea de 20 L. Și o “piatră pentru murături” așa, ca pentru secolul XXI. Asta:

Ce vă mai trebuie?

  • 4,5 kg castraveți, cam de 4 – 6 cm lungime (să fie proaspeți);
  • 4,5 kg gogonele, pe cât posibil de aceeași mărime (verzi, roz sau chiar roșii la culoare);
  • 2 kg conopidă;
  • 5 ardei iuți;
  • 2 căpățâni de usturoi;
  • ½ kg morcovi mici;
  • 3 legături de tije de mărar uscat;
  • 20 – 30 g piper negru boabe;
  • 10 L saramură (la 10 L de apă se adaugă 10 linguri cu vârf de sare grunjoasă, specială pentru murături, adică neiodată).

Cum procedați?

  • Mai întâi desfaceți conopida în buchețele mai mici și puneți-o pentru 40 de minute în apă cu sare – dacă are “chiriași”, aceștia vor părăsi rapid locuința temporară;
  • Spălați bine morcovii, gogonelele, castraveții, ardeii iuți și recipientul în care le veți pune;
  • Desfaceți usturoiul în căței și curățați-i;
  • Acuma aruncați-le pe toate în recipientul bine clătit, având grijă să intercalați conopida cu gogonele și castraveți – printre ele strecurați morcovii, cățeii de usturoi, ardeii iuți, boabele de piper;
  • Deasupra înfundați vrejurile de mărar uscat, apoi fixați “piatra pentru murături”;
  • Saramura o puteți pregăti separat ori direct în recipientul cu murături – important este să umpleți recipientul complet cu lichid și să-i strângeți bine capacul.

Nu vă bucurați, că n-ați terminat încă. Vreme de vreo două săptămâni, cam la 2 – 3 zile saramura trebuie pritocită. Adică desfaceți recipientul, goliți saramura în toate oalele, cratițele, lighenele și lighenașele pe care le găsiți prin casă, apoi turnați-o înapoi în recipient, fără a o risipi. Nu-i musai să goliți toată saramura, dar un 60 – 70 % acolo, ar fi bine (adică din 10 L scoateți măcar 6 – 7).

Mai vorbim în preajmă Crăciunului despre ce-a ieșit.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Murături asortate (castraveți, gogonele, conopidă) în saramură

  1. Pingback: Pregătiri de iarnă | Food and beyond…

  2. Pingback: Murături asortate – 2016 | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.