Mujdei de usturoi verde

Dacă un mujdei de usturoi clasic puteți să pregătiți când doriți între 1 ianuarie și 31 decembrie, cel pe care vi-l propun acum este o chestie sezonieră. Se poate face cât există usturoi verde pe tarabele din piață și cam atât. N-am prea văzut supermarketuri aprovizionate cu astfel de usturoi toamna sau iarna, dar dacă n-am văzut eu asta nu înseamnă neapărat că nu este posibil.

Ce vă trebuie?

  • 8 – 10 fire de usturoi verde proaspăt;
  • ½ linguriță sare grunjoasă;
  • 1 linguriță zeamă de lămâie;
  • 3 – 4 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • 3 – 4 linguri de apă minerală carbogazoasă.

Cum procedați?

Curățați și spălați bine usturoiul, apoi tocați-l cât se poate de mărunt – atât partea albă, cât și partea verde.

101

102

Într-un castron de tablă sau un mojar puneți usturoiul tocat și amestecați-l cu sare grunjoasă. Lăsați-l 5 – 10 minute să interacționeze cu sarea. Aceasta are și rolul de a “sparge” membrana celulelor din usturoi.

103

Bateți cu un pistil amestecul de usturoi cu sare, apoi frecați-l până când obțineți o pastă, în care încorporați zeama de lămâie.

Adăugați apoi în porții mici, amestecând continuu, uleiul de floarea soarelui, având grijă ca să rămână o emulsie stabilă (adică să nu se “taie”).

104

Puteți dilua mujdeiul, adăugând treptat apă minerală, sub amestecare continuă, până când ajungeți la consistența dorită.

105

Merge foarte bine cu pește la grătar sau cu ficăței la grătar sau trași la tigaie. De asemenea, se împacă excelent cu buchețelele de broccoli gătite la abur.

107

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

2 thoughts on “Mujdei de usturoi verde

  1. Pingback: Masă și casă în Bucovina — 6 (Epilog la Hanul Răzeșilor) | Food and beyond…

  2. Pingback: Ficăței de pui cu sos roșu de ghebe | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.