Mujdei de usturoi cu pătrunjel

I-am zis “mujdei” întrucât se pornește ca un mujdei clasic, după care se cam deviază de la linia tradițională. Nu punem iaurt, ca aici, nici ardei iute și roșii, ca aici, ci pătrunjel. Am mai făcut asemenea combinații între usturoi și pătrunjel, numai că unora le-am pus parmezan și au intrat în categoria pesto, în altele am pus semințe de pin și mărar, în una am pus anșoa și capere, iar în alta nuci și leurdă.

_110

Un astfel de mujdei (dar îl puteți numi și sos, salsa sau pesto) este foarte indicat atunci când ieșiți la un grătar sau mergeți pentru câteva zile la o cabană sau pensiune unde trebuie să vă gospodăriți singuri (în regim de self catering ca să înțeleagă și cei născuți mai recent). Se pregătește ușor, din puține ingrediente, disponibile cam peste tot (mai puțin uleiul de măsline aromatizat cu busuioc, pe care fie vi-l aduceți de-acasă, așa cum am făcut eu, fie îl înlocuiți cu ulei simplu de măsline, ori alt ulei vegetal, de care găsiți).

_104

Se potrivește atât cu legume fripte pe grătar (vinete sau dovlecei), cât și cu cărnuri (porc în special), dar merge chiar și cu cartofi, fie că sunt copți, fierți în coajă sau prăjiți în ulei.

Ce vă trebuie?

  • 1 căpățână de usturoi;
  • 1 legătură zdravănă de pătrunjel verde;
  • 1 linguriță rasă de sare grunjoasă;
  • ½ de lămâie – doar zeama;
  • 50 – 75 mL de ulei aromatizat cu busuioc.

Cum procedați?

Curățați usturoiul, zdrobiți-l prin presă, amestecați-l cu sarea și lăsați-l să se odihnească vreo 5 minute.

_101

_102

Bateți-l apoi până când obțineți o pastă în care încorporați zeama de lămâie.

_105

Amestecați pasta, în care încorporați treptat ulei până când obțineți o cremă.

Pătrunjelul bine spălat și scurs îl tocați mărunt. Puteți să-l tocați cu totul, ori să puneți doar frunzele, dacă tijele vi se par prea groase.

_103

Amestecați crema de usturoi cu pătrunjelul tocat și adăugați uleiul rămas, până când atingeți consistența dorită.

_106

_107

Un asemenea mujdei s-a împăcat foarte bine cu niște spată de mistreț ținută vreo trei zile la marinat și apoi fiartă în baiț și rumenită ușor în propria-i grăsime. Pe lângă bucățile de carne s-a lăfăit o mămăligă îmbunătățită cu cașcaval afumat achiziționat de la producătorii locali.

_108

_124

_202

_109

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

Leave a Reply

Your email address will not be published.