Moules Marinière (Midii “aburite”)

109Am văzut cum se pregăteşte acest fel delicios, începând de la cumpărarea midiilor proaspete de la piaţa pescarilor din Dunkerque şi terminând cu alegerea vinului din beciurile unui negustor care numai asta vindea (adică vin). Era undeva prin noiembrie 2001. Mi-am amintit tehnologia şi am repetat-o pe nişte midii italiene proaspete, cumpărate din Real.

Ce vă trebuie?

  • aproximativ 1 kg midii proaspete (adică vii);
  • o ceapă mică, albă;
  • 3 – 5 căţei de usturoi;
  • 1 pahar de vin alb;
  • o lingură de unt;
  • o lămâie (sau lime);
  • sare, piper, după gust.

Cum procedaţi?

  • Midiile se spală bine cu o perie aspră, pentru a îndepărta toate materialele aderente pe cochilie. Li se îndepărtează de asemenea „barba” trăgând-o cu o mişcare de-a lungul îmbinării valvelor. Îndepărtaţi midiile sparte sau care nu se închid după ce au fost curăţate.
  • Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi-le mărunt.
  • Într-un vas încăpător, cu capac, topiţi o lingură de unt.
  • Căliţi ceapa în unt până când devine translucidă.
  • Adăugaţi usturoiul şi mai căliţi 1 minut.
  • Stingeţi cu un pahar de vin alb sec (de calitate) şi daţi un clocot.
  • Adăugaţi midiile într-un strat uniform, acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi să se aburească 3 – 5 minute.
  • Îndepărtaţi vasul de pe flacără şi scoateţi midiile împreună cu sosul format pe farfurie. Midiile care nu se deschid se aruncă, nu se mănâncă!
  • Adăugaţi sare şi piper după gust, stropiţi cu zeamă de lămâie (limetă).

         Se pot servi ca atare, cu pâine prăjită, cartofi prăjiţi.

Indiferent de garnitură, nu trebuie să lipsească un pahar de vin alb, rece (Chenin sau Chablis).

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

1 thought on “Moules Marinière (Midii “aburite”)

  1. Pingback: Franţa-n bucate: 1 – Dunkerque | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.