Mix de ciuperci cu orez

200

Combinația de orez – ciuperci o întâlnim în numeroase bucătării etnice. Bucătăria asiatică așează orezul lângă cvasitotalitatea mâncărurilor – de  ce ar face excepție cu urechile de lemn? În bucătăria italiană găsim celebrul Risotto, inclusiv cu ciuperci. Pilaful arăbesc, turcesc, sârbesc ajunge și la noi (cine mai știe prin ce filieră directă sau mai întortocheată) ca produs al bucătăriei balcanice, iar câteodată mai este “îmbunătățit” cu câte-o mână de ghebe, hribi sau chiar champignon de cultură. Cam în toate aceste preparate enumerate, orezul este baza iar ciupercile sunt “de coloratură”. Iată însă că se poate face și invers, pregătind un mix de ciuperci cu orez din ciuperci conservate în oțet. Se poate consuma ca atare (cu sau fără adaos de parmezan) sau în calitate de garnitură pentru diverse cărnuri fripte sau prăjite.

Ce vă trebuie?

  • Un borcan (~ 520/320 g) cu mix de ciuperci conservate;
  • ½ cană de orez cu bob rotund (~ 75 g);
  • 2 – 3 fire de ceapă verde;
  • 2 linguri de ulei vegetal (recomandat: din sâmburi de struguri);
  • 100 – 150 mL apă caldă;
  • 50 mL vin alb sec, de calitate;
  • ½ linguriță amestec de piper (alb, negru, roșu, verde) proaspăt măcinat;
  • 50 g parmezan ras (opțional);
  • sare – după gust.

Cum procedați?

  • Mai întâi spălați foarte bine ciupercile sub jet de apă, pentru a îndepărta cât mai temeinic soluția în care au fost conservate, apoi lăsați-le la scurs;
  • Spălați orezul în 2 – 3 ape și lăsați-l sub apă până în momentul folosirii;
  • Curățați ceapa și tăiați-o rondele ceva mai lungi (1,5 – 2 cm);
  • Încingeți uleiul într-o tigaie antiaderentă cu pereți mai înalți (eventual într-un wok) și căliți ceapa la flacără medie spre mare, nu mai mult de 1 minut;
  • Adăugați ciupercile bine scurse, amestecați și căliți totul înăbușit (cu capacul pus, adicătelea), la foc mediu, încă vreo 6 – 8 minute;
  • Adăugați orezul împreună cu 50 mL de apă caldă și lăsați să dea în clocot;
  • Reduceți focul și lăsați să fiarbă ușor, amestecând, până se face orezul (undeva între 15 și 20 de minute);
  • Din când în când, pe măsură ce orezul absoarbe lichidul, mai completați cu puțină apă caldă;
  • Înainte de a fierbe complet orezul adăugați vinul și potriviți de sare (dacă este cazul, ciupercile fiind sărate) și de piper, apoi lăsați să scadă lichidul și să se evapore alcoolul.
  • Dacă vreți o mâncare de post, vă opriți aici. Dacă vreți să obțineți un preparat desăvârșit, fie el fel independent, fie garnitură la niște pui/porc/vițel fript, adăugați în compoziție parmezanul dat prin răzătoarea mică, amestecați bine, luați de pe flacără și țineți tigaia acoperită 4 – 6 minute.

Deși combinațiile în care puteți folosi acest mix de ciuperci cu orez sunt numeroase, o singură recomandare aici: cu ceafă de porc trasă la tigaie, salata de varză tocată murată și Rosé Sec de Murfatlar.
S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

 

1 thought on “Mix de ciuperci cu orez

  1. Pingback: O ceafă de porc … | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.