Mini ton la cuptor

000Vă povesteam nu prea demult despre exemplarele de mini-ton pe care le-am transformat în fileuri picante cu sos de broccoli şi cartofi. Acum a venit rândul următoarei perechi care s-a odihnit până azi dimineaţă în congelator. Întrucât orezul de ieri a fost prea mult, m-am gândit să-l reciclez, tot drept garnitură, dar pentru peşte (asta îmi aduce aminte de vremurile în care Julius Mall din Iaşi era Cantina din Tudor unde de 2 – 3 ori pe săptămână aveam parte de această delicatesă intitulată „orez cu peşte”). De asemenea, am mai păstrat restul de pastă cu care am condimentat puiul ca-n Caraibe şi am utilizat-o astăzi, o să vedeţi în ce mod.

 

Ce vă trebuie?

  • doi toni (cred că două tonuri n-ar merge) micuţi a 250 g bucata;
  • nişte pastă de condimente „ca-n Caraibe” pe bază coriandru, piper negru, chimion, ghimbir, cayenne, cuişoare, curcuma şi usturoi;
  • 2 şalote curăţate şi tocate mărunt;
  • 2 căţei de usturoi curăţăţi şi tocaţi mărunt;
  • 4 – 6 căţei de usturoi întregi, necurăţaţi;
  • un fir, două de ceapă verde tăiată rondele;
  • câteva (4 – 5) roşii cherry;
  • 1 lămâie (½ pentru zeamă, restul pentru decorat);
  • o mână de pătrunjel verde tocat;
  • ulei de măsline, cam 3 – 4 linguri în total;
  • 50 mL vin alb sec, de calitate;
  • sare, după gust.

Cum procedaţi?

  • Se spală tonul (proaspăt sau proaspăt decongelat) şi se şterge cu un prosop absorbant.
  • Se sărează pe exterior şi pe interior.
  • Se unge atât pe dinafară cât şi pe dinlăuntru cu pasta de condimente pe care am diluat-o în prealabil cu zeama de lămâie.
  • Se lasă peştii la rece (preferabil într-o pungă resigilabilă) cât să-şi extragă aromele – un ¾ de oră le-ar ajunge.
  • Se îndepărtează şi se aruncă excesul de pastă de condimente de pe şi din peşte.
  • Se umple burta peştelui cu şalota şi usturoiul tocat, precum şi cu ceapa verde.
  • Se aşează peştii într-o tavă unsă cu ulei de măsline şi se aruncă în tavă căţeii întregi de usturoi.
  • Se acoperă tava cu o foaie de copt udată şi stoarsă şi se dă la cuptorul preîncălzit la 200°C.
  • După 20 de minute se îndepărtează foaia de copt, se decorează tonul cu jumăţăţi de roşii cherry şi felii de lămâie, se toarnă uşor vinul în tavă şi se mai dă la cuptor, neacoperit, încă 10 – 12 minute.

Cât stă peştele la cuptor, puteţi pregăti un sos/salată (dressing – ca să fiu mai elevat) din şalota, usturoiul şi ceapa tocată care n-au mai încăput în burţile peştilor. Amestecaţi-le cu roşii cherry sfertuite, cu pătrunjel verde, asezonaţi cu sare, ulei de măsline şi un strop de zeamă de lămâie.

Pe lângă peşte puteţi servi legume aburite, cartofi natur, cremă de broccoli etc. Dacă vreţi să păstraţi specificitatea Caraibelor, folosiţi drept garnitură orezul cu fasole roşie.

Vinul recomandat: alb, rece, sec, mult, 2 pahare, OK 1 pahar.

S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

 

4 thoughts on “Mini ton la cuptor

  1. Pingback: Crochete de ton | Food and beyond…

  2. Pingback: Crochete de ton | Bacau Expres

  3. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte, ca pentru Duminica Floriilor | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.