Mini șube pentru Crăciunul pe Stil Vechi

Abia a trecut Crăciunul, că mai vine o dată. Pe stil vechi, cum s-ar zice. Asta pentru că, așa cum spunea Einstein [citation needed] “totul e relativ”. Inclusiv timpul. Pentru a-l măsura, omul și-a ales tot felul de unități de măsură și sisteme de referință. De exemplu, Imperiul Bizantin și biserica ortodoxă numărau anii de la “Facerea Lumii” (de la crearea, că naștere nu-i putem zice, a lui Adam). Care se întâmpla cu 5508 ani î.d.Hr. Deja pe la mijlocul se. XIX în Țarile Române se generalizase raportarea la nașterea lui Hristos, având era de dinainte și era de după nașterea Mântuitorului. Instaurarea regimului comunist a dus la apariția unor mici modificări de nuanță: era î.d.Hr (BC – before Christ) și era d.Hr. (AD – anno Domini) au devenit î.e.n., respectiv e.n. (înaintea erei noastre / era noastră). Chiar dacă numele lui Hristos nu era menționat explicit, oare la ce se referea acel “noastră” din sintagme? La “Stil vechi” și “Stil nou” s-a ajuns când, în 1582, papa Grigore al XIII-lea a promulgat calendarul gregorian (Stil Nou). Acest calendar, care a trecut pe “foarte repede înainte” peste 13 zile, a fost însușit rapid de catolici, ceva mai târziu de protestanți. Țările majoritar ortodoxe au renunțat la calendarul iulian mult mai târziu. Motiv pentru care Marea Revoluție Socialistă din Octombrie din Rusia a debutat la 7 noiembrie. Cu Oktoberfest care se ține în septembrie e cu totul o altă poveste… Dacă statele din Europa Răsăriteană au adoptat, până la 1923, stilul nou, o parte din bisericile ortodoxe au rămas ancorate în trecut, ducând-și traiul cu sărbătorile aferente, după vechiul calendar iulian. Acesta este motivul pentru care cei aparținători de bisericile ortodoxe ale Ierusalimului, Rusiei, Serbiei, Georgiei și Ucrainei sărbătoresc Crăciunul (Nașterea Domnului) pe 7 ianuarie. Cum Biserica Ortodoxă din Republica Moldova se află sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, majoritatea cetățenilor moldoveni (că-s români, ruși, ucrainieni ori maldavani) îl așteaptă pe Moș Crăciun în noaptea de 6-7 ianuarie. Și așa cum pe 25 decembrie, de pe mesele întinse în dreapta Prutului nu lipsește salata boeuf, pe 7 ianuarie, de pe mesele așternute în stânga sa, nu lipsește șuba. Ambele salate aperitiv au câteva elemente comune:

 • vin de la Răsărit, din spațiul rusesc/sovietic;
 • au un strămoș comun: salata Olivier, creație de la 1860 a bucătarului belgian Lucien Olivier pentru restaurantul Ermitaj din Moscova;
 • folosesc două ingrediente comune: morcovii și cartofii fierți;
 • au același liant între componente: maioneza;
 • sunt considerate mâncăruri potrivite (ba chiar nelipsite) la mese festive;
 • ambele sunt numite “salată rusească”: salata boeuf în Republica Moldova și șuba în România.

Dacă salata boeuf apare în hrisoavele românești după 1945 (în ediția din acel an a cărții de bucate a Sandei Marin apare doar prima rețetă de salată a la russe – sursa), șuba intră în meniurile moscoviților abia în perioada sovietică, pe la mijlocul anilor 1970 (sursa), răspândindu-se apoi rapid și devenind o mâncare tradițională. Mai sunt și alte diferențe notabile, cele mai importante fiind:

 • salata boeuf folosește carne (de vită, că de-aici îi vine numele; însă înlocuită frecvent cu piept de pui), pe când șuba se alcătuiește cu pește marinat sau afumat;
 • dacă ingredientele salatei boeuf se amestecă intim, cele ale șubei se așază în straturi suprapuse, bine delimitate;
 • ingredientele salatei boeuf (exceptând mazărea) se taie în cuburi mici, cam de 5 – 6 mm, în timp ce ingredientele salatei șuba (mai puțin peștele) se dau prin răzătoarea cu ochiuri mari;
 • în salata boeuf mai intră mazăre fiartă, castraveți murați, gogoșari murați – uneori se adaugă și alte rădăcinoase (legume recuperate din supă): țelină, pătrunjel, păstârnac: alteori se pun măsline (sau doar se ornează cu ele);
 • la șubă se adaugă ceapă, sfeclă roșie fiartă, uneori și ouă fierte tari.

Uzual, șuba definește “o haină lungă și largă (de postav gros), căptușită cu blană, de obicei cu guler mare, care se poartă peste îmbrăcămintea obișnuită, mai ales de bărbați”. Cuvântul ne-a venit cel mai probabil pe filiera ruseascăшуба însemnând o haină de iarnă îmblănită, dar sunt posibile și alte surse de împrumut: ucrainiana (шуба), sârba (šuba), maghiara (suba), poloneza (szuba). Ce are a face haina de blană cu salata de pește? Păi salatei șuba i se mai zice și “pește în șubă”, adică pește învelit în haine groase = straturile de legume și maioneză. Soiul peștelui contează mai puțin, important este să fie marinat sau afumat. Eu am mai făcut șubă cu macrou afumat, cu păstrăv afumat, cu hering marinat, cu novac afumat (acesteia din urmă i-am înlocuit maioneza clasică cu un sos de avocado, ca să fie permisă și în postul ortodox, în zilele în care peștele umblă dezlegat). 329

Am citit că se poate pune și somon în șubă. Nici modul de alternare al straturilor nu este riguros stabilit; din ce-am văzut, de obicei se pune la bază un strat de cartofi și nu se alătură sfecla cu morcovul, ambele fiind dulci. Maioneza se pune deasupra, ca la salata boeuf, dar mai apare un strat de maioneză și undeva pe la mijloc. Cum somonul l-am consumat pentru alte chestii, anul acesta (pentru respectarea adevărului istoric: am preparat-o anul trecut și am mâncat-o anul acesta) am făcut niște mini-șube cu filé de hering marinat cu aspect de somon. Același filé care a provocat scandalul din 2018, când produsul era comercializat de către Ocean Fish sub denumirea “Matias Salmon Afumat”. Eu l-am cumpărat în deplină cunoștință de cauză, întrucât după amenda de 10.000 Lei cu care s-au ales, cei de la Ocean Fish au schimbat și eticheta de pe ambalaj.

_205

N-a fost singura modificare făcută față de șubele confecționate anterior. De exemplu, am folosit sfeclă roșie gata fiartă, rasă și pusă la borcan pentru Lidl.

_310

În ce privește ordinea straturilor, am mers pe mâna unei cunoștințe care, de prin anii ’90, petrece Crăciunul în ianuarie, la Chișinău. Acolo, baza șubei este din pește, peste care se pun în ordine: ceapă, morcov, cartof, sfeclă, maioneză, și din nou pește, ceapă, morcov, cartof, sfeclă, maioneză. Peste ultimul strat de maioneză de pune ou fiert ras. Până la al doilea strat de pește am respectat algoritmul, după care am mers pe cont propriu, din motive pe care o să le înțelegeți după ce mai citiți și cele ce urmează.

_225

Cât am cusut eu mini-șuba pe care ați văzut-o în deschidere, consoarta s-a ocupat de șuba normală, clădită în vas de sticlă termorezistentă (ca să se vadă frumos straturile).

_226

Înainte de a asambla șuba, mai aveți de muncit:

Fierbeți cartofii în coajă și morcovii curățați, în apă cu sare, în oale separate (au timpi de fierbere diferiți). Sunt corespunzătoare utilizării când se lasă penetrate ușor de furculiță.

_201

_203

_202

Curățați ceapa, tăiați-o julien (peștișori) și puneți-o într-un castron să se înmoaie 10 – 15 minute, adăugându-i ceva sare.

_208

Scurgeți peștele (dacă este cazul) și tăiați-l în cuburi mici (sub 5 mm).

_210

Puneți sfecla la scurs într-o strecurătoare, având grijă să nu pătați totul în jur cu zeama colorată.

_211

După ce s-au răcit bine, curățați cartofii și dați-i prin răzătoarea mare.

_204

_206

Dați și morcovii prin răzătoarea mare, dar într-un vas diferit.

_207

Cum ingredientele nu se amestecă, ar fi indicat să le asezonați de la început cu sare și eventual piper. Sau puteți presăra condimentele între straturi, cât mai uniform pe întreaga suprafață. Faceți o maioneză dintr-un gălbenuș fiert, unul crud, 2 – 3 lingurițe de muștar, o linguriță de zeamă de lămâie, un praf de sare și 350 – 400 mL ulei de răsărită. Dacă nu dispuneți de ulei de răsărită, folosiți-l pe cel de floarea-soarelui. Sau pe cel de turnesol.

_209

Albușul de la oul fiert tocați-l mărunt. Sau dați-l prin răzătoare, cu atenție la manichiură. Pentru a realiza o mini-șubă aspectuoasă aveți nevoie de un dispozitiv precum acesta, format din trei piese confecționate din oțel inoxidabil:

_212

 • (1) un disc de bază, prevăzut cu mâner, pentru a putea fi tras de sub cilindru;
 • (2) un cilindru cu diametrul mai mic decât al discului de bază; în cilindrul așezat pe discul de bază se pun pe rând ingredientele șubei;
 • (3) un piston cu mâner, care culisează în cilindru, tasând straturile de ingrediente.

Așezați discul de bază în locul în care vreți să amplasați mini șuba, puneți cilindrul deasupra și apucați-vă de clădit. După fiecare strat de ingrediente, presați conținutul cilindrului cu pistonul. Nu uitați să țineți bine de cilindru, apăsându-l pe discul de bază cât timp împingeți pistonul. După ce ați pus ultimul strat, cu pistonul presat ușor în cilindru, trageți de sub el discul de bază. Tot cu pistonul ușor apăsat, trageți apoi cu atenție cilindrul în sus pe verticală. După ce ați scăpat și de cilindru, țineți bine de farfuria pe care v-ați amplasat capodopera și trageți ușor pistonul, pe orizontală, culisându-l pe suprafața ultimului strat. Dacă cumva ultimul strat este lipicios sau aderent, înainte de a-l presa, ungeți suprafața pistonului cu puțin ulei. S-ar putea să țină figura și să nu stricați turnulețul.

_213

_214

_215

_216

_217

_218

_219

Cum vă spuneam mai înainte, după ce am pus și al doilea strat de pește, am constatat că cilindrul meu e prea scurt ca să-mi mai încapă alte încă cinci straturi (ceapă, morcov, cartof, sfeclă și maioneză). Am improvizat puțin, următorul strat de peste pește find alcătuit din ½ morcovi și ½ cartofi. Am mai tencuit peste ei cu un strat de maioneză:

_220

_221

Înainte de a scoate inelul cilindric, am pus câte ¼ de strat de sfeclă, cartof, morcov, ceapă.

_222

Am presat ușor, am scos discul de jos, apoi cilindrul și în final am înlăturat pistonul, fără să deranjez prea mult aranjamentul.

_223

Pentru design ascunderea micilor defecte, am completat toppingul cu cubulețe de pește, de albuș de ou fiert și cu maioneză. Câte o treime de cerc fiecare. Pe deasupra am mai împrăștiat niște boabe de piper roșu și niște oregano uscat – asta am găsit la îndemână și nici n-am vrut să pun pătrunjel verde ca la cantină.

_224

Nu este obligatoriu ca cilindrul pe care-l utilizați ca să clădiți șuba să fie rotund, el poate fi și pătrat 😀 . Sau puteți face o mini-șubă maaare, folosind inelul detașabil de la forma de blat de tort 😀

Vă las câteva imagini preluate de la diverse șubărițe/șubărese (nu știu exact care-i termenul corect), întru inspirație click pe fiecare poză și ajungeți la sursa originală.

_231 valerie MD

_230

_231 caietul cu retete

Fie șuba rotundă, în colțuri, mini, midi sau mega, peștele din ea (care este un ingredient obligatoriu) trebuie să aibă în ce înota. Nu-i musai să înoate în vodcă, întrucât pe asta o păstrăm pentru caviar.

_228

Dar un vin alb sec i-om putea oferi:

_229

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!

1 thought on “Mini șube pentru Crăciunul pe Stil Vechi

 1. Pingback: Peşte şi iarăşi peşte… | Food and beyond…

Leave a Reply

Your email address will not be published.